Германци протестират в защита на соларната енергия

Германци протестират в защита на соларната енергия
Хиляди германци се събраха в понеделник, 5 март, на протест в Берлин срещу орязвянето на държавните стимули за производството на соларна електроенергия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди германци се събраха в понеделник, 5 март, на протест в Берлин срещу орязвянето на държавните стимули за производството на соларна електроенергия.

Според индустрията подобни мерки ще ограничат пазара за нови соларни инсталации с три четвърти и ще доведат до закриването на много работни места, предаде "Ройтерс".

Притеснено от бързия ръст в сектора, чийто капацитет е достигнал размерите на общия, постигнат в целия останал свят, миналия месец правителството на Германия одобри план да ограничи държавните стимули за фотоволтаична електроенергия.

Президентът на немската Асоциация на производителите на соларна енергия Гюнтер Крамер заяви, че планираното ограничаване на държавната помощ за соларна енергия е изцяло безсмислено от икономическа и техническа гледна точка и може да се окаже пагубно за сектора.

Според него единственият проблем, който създава соларната електроенергия е, че взима голяма част от пазара, за която се лакомят големите енергийни компании в бранша.

За последното десетилетие преференциалните тарифи за изкупуване на слънчева електроенергия помогнаха на индустрията да процъвти, а компаниите в сектора дадоха работа на около 150,000 души.

През 2011 г. Германия е инсталирала 7.5 гигагавата нови фотоволтаични мощности, подобрявайки рекорда от 2010 г., когато в страната бяха монтирани 7.4 гигавата.

Така федералната република вече добива около 4% от електричеството си от слънцето.

#Германия #соларна енергия #електроенергия #стимули #мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"