Всичко около КТБ до момента е по слухове, важно е да се установи кредният портфейл на банката

Всичко около КТБ до момента е по слухове, важно е да се установи кредният портфейл на банката
A A+ A++ A

„До момента всички коментари около Корпоративна търговска банка (КТБ) са въз основа на слухове – каква може да е дупката, как може да се запълни и какво да се направи оттук нататък. Всеки коментар трябва да върви с обяснение за това дали коментиращият има някакъв интерес и ако има, какъв е той“. Това каза пред Нова ТВ (Novatv.bg) бившият икономически министър Трайчо Трайков, който сега е част от Реформаторския блок.

Основният приоритет в момента е свързан именно с уточняване на това какво наистина е положението в КТБ. В този смисъл

най-обнадеждаващите сигнали идват от дискусиите в президентството

защото на консултациите в понеделник се е говорило основно за това как да се изясни положението, преди да се реши какви са следващите стъпки,  смята Трайков.

Според него основното, което трябва да се знае в момента, е каква е реалната стойност на кредитния портфейл на КТБ. По думите му към днешния момент никой не е отговорил на въпроса

какво стои срещу тези 3,5 млрд. кредити, които банката е дала

Винаги съм смятал, че банковият надзор в България работи много успешно. Доказателство за това беше фактът, че по време на голямата световна криза през 2008 г. българските банки не пострадаха. Настоящият казус обаче сякаш не се вписва в тази представа. Продължавам да се надявам, че това не е общ проблем на банковия надзор, а е свързан с много конкретни обстоятелства и връзка на лица с различни длъжности, които могат да влияят на ситуацията“, заяви Трайков.

Според него трябва да се върви към

външен преглед на дейността на българския банков надзор

„По-голямата част от законодателните промени целят две неща – независимо какво се случи с тези милиарди активи, никой от депозантите в банката да не пострада. Това е чудесна идея, но не се връзва със съществуващото законодателство и с неговата идея“, поясни икономистът.

#КТБ #Корпоративна търговска банка #банки #криза #Трайчо Трайков #икономист

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »