Светът е виждал и други трагедии с пътнически самолети

Светът е виждал и други трагедии с пътнически самолети
Светът е в шок след трагедията с малайзийския боинг и стотиците жертви. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

В светлината на трагедията, при която самолет на „Малайзийските авиолинии“ падна в Украйна и загинаха 298 души на борда, АФП припомня случаи със свалени пътнически самолети през последните 40 години.

4 октомври 2001 г. 78 души, по-голямата част от тях израелци, загинаха, когато техният самолет Ту-154, летящ от Тел Авив за Новосибирск, експлодира по средата на полета над Черно море. Останките от машината паднаха на по-малко от 300 км от брега на полуостров Крим. Седмица по-късно Киев призна, че до нещастието се е стигнало след случаен пуск на украинска ракета.

3 юли 1988 г. Еърбъс А-300 на Iran Air, летящ по маршрут Бандар Абас – Дубай, е свален малко след излитането си от две ракети, изстреляни от американската фрегата „Винсънс“, патрулираща в Ормузкия проток. Според изявления на американски военни и политици впоследствие те защитават позицията, че пътническият самолет бил  погрешно разпознат като бойна машина. При инцидента бяха убити 290 пътници, намиращи се на борда на еърбъса. САЩ изплатиха на Иран обезщетения за загиналите в размер на 106,8 млн. долара.

1 септември 1983 г. Южнокорейски Боинг-747 беше свален от съветски изтребители във въздуха над о. Сахалин, след като се отклонил сериозно от курса си. При инцидента загинаха 296 пътници и членове на екипажа. Пет дни по-късно официални представители на Съветския съюз признаха, че боингът е бил свален от техни бойни самолети.

27 юни 1980 г. DC-9, принадлежащ на вече нефункциониращата италианска авиокомпания Itavia, летял от Болоня за Палермо с 81 души на борда. Самолетът експлодира, когато се намира в небето над о. Устика. Има хипотези, че машината е била свалена, след като по погрешка ракета е била изстреляна или от американски, или от френски боен кораб. Вашингтон отрича от негов кораб да е имало пуск, Париж отказва коментари по случая.

21 февруари 1973 г. Боинг-727 на либийските авиолинии, летящ от Триполи за Кайро, е свален над Синайската пустиня от израелски бойни самолети. Всичките 112 души на борда загиват. Израелските изтребители предприемат крайната мярка, след като либийската машина прелита над военни обекти в Синай, по онова време под окупацията на Израел. Според израелски официални лица изтребителите откриват огън, след като гражданската машина не се подчинява на заповеди за приземяване.

#Малайзийски авиолинии #Боинг #катастрофа #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"