Орешарски поздрави Ангела Меркел за рождения й ден

Орешарски поздрави Ангела Меркел за рождения й ден
Ангела Меркел Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Пламен Орешарски изпрати своите най-сърдечни поздравления по случай юбилея на канцлера на Германия Ангела Меркел.

„Ползвам се от прекрасния повод да честитя и на всеотдайния национален футболен отбор на Германия, спечелил по блестящ начин купата на 20-ото Световно първенство по футбол в Бразилия“, пише още Орешарски в поздравителния адрес.

„Бих желал да изтъкна, че високо ценя доброто сътрудничество с Вас, както и Вашата лична ангажираност и принос за развитието на отношенията между Република България и Федерална република Германия. Българската общественост ще продължава да разчита на Вас и на приятелска Германия за по-доброто и успешно бъдеще на Европейския съюз“, изтъква министър-председателят.

Европейските лидери подариха букет цветя и бутилка шампанско на германския канцлер Ангела Меркел, която днес празнува 60 години. Те се бяха събрали на извънредна среща на върха в Брюксел. Малко след полунощ председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой отправи поздравления към Меркел от името на всички европейски лидери по повод юбилея й.

Меркел е родена в Хамбург на 17 юли 1954 г. в семейството на евангелския теолог Хорст Каснер и на учителката по латински и английски език Херлинд Каснер. Като ученичка особено добри постижения показва по математика и руски език.

През декември 1990 г. Меркел става депутат на Бундестага. Тогавашният канцлер Хелмут Кол я назначава като министър в Министерството на жените и младежта. След изборите от октомври 1994 г. Меркел поема Министерството на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност. След 7 ноември 1998 г. Меркел е назначена на поста главен секретар на ХДС.

След оттеглянето на Волфганг Шойбле от лидерския пост в ХДС през февруари 2000 г. Меркел става генерален секретар на партията, а на 10 април 2000 г. тя е избрана за председател на ХДС. От 22 ноември 2005 г. тя е федерален канцлер на Германия и първата жена на този пост.

Ангела Меркел е осмият канцлер на Германия след края на Втората световна война и първият от бившата комунистическа източна част.

#Ангела Меркел #Меркел #Пламен Орешарски #Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"