Пътищата, които ни свързват

Пътищата, които ни свързват
ОП „Транспорт“ в подкрепа на културното ни наследство
A A+ A++ A

ОП „Транспорт“ в подкрепа на културното ни наследство

  • Над 200 км магистрали и скоростни пътища се изграждат и модернизират по Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013.

  • За първите пет години от този програмен период за археологически разкопки, съпътстващи строителството на пътна инфраструктура, са отделени 15 милиона лева.

  • Нови 4 млн. лв. са отпуснати през тази година за археологически разкопки по трасето на магистрала „Струма“ – в отсечката от Дупница до Благоевград.

 

Разположена в центъра на Балканския полуостров, България винаги е била оживен кръстопът на различни и култури, търговски и военни пътища. По тях е текла историята на тракийци и прабългари, на византийци и османци, на дипломати, изследователи, военни и търговци.

В днешно време развитието на транспортните коридори е основата, върху която се пише новата история на страната ни – този път като част от общото европейско пространство.

Развитието на транспортната инфраструктура с финансовата подкрепа на Европейския съюз има за цел да подобри качеството на живот, условията за бизнес, екологията, комуникациите, инвестициите. Но пряко или косвено засяга и други области, сред които и културно-историческото наследство. България е на трето място в Европа по брой на археологическите си паметници, а през последните години ОП „Транспорт“, управлявана от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, се оказва един от основните източници на средства за археологически проучвания.

Преди изграждането на всеки голям инфраструктурен обект по европейската програма задължително се прави поне едно проучване за наличие на ценни исторически обекти. Така например при изграждане на Лот 2, 3 и 4 на магистрала „Тракия“ бяха проведени две мащабни археологически кампании, в резултатът на които бяха открити и проучени 90 археологически обекта от неолита до Средновековието. Ползата е комплексна, обясняват от транспортното министерство, което е възложител на разкопките: не само със събраната информация, с чиято помощ учените попълват „белите петна“ в историята, но и с намерените артефакти, които обогатяват експозициите на регионалните музеи и дори поставят начало на нови музейни сбирки. Всичко това дава стимул на местния културен живот и привлича туристи.

Така например предоставените керамични находки, открити при проучвания, предхождащи строителни работи по магистрала „Тракия“, направиха възможно създаването на нова експозиция към Историческия музей в Стрелча. Разкопките по магистрала „Марица“ пък доведоха до откриване на нова секция „Археология“ в музея в Димитровград. В нея са представени находките от средновековно селище при село Крум, където по-късно бе открито и неолитно култово съоръжение с кръгова форма и специален тип погребения – „хокер“, в свито положение.

Големият принос на ОП „Транспорт“ за археологията при изграждане на магистралите е в това, че се осигурява финансиране за множество обекти, които иначе няма как да бъдат проучени. За първите пет години от програмния период за археологически разкопки са отделени 15 милиона лева. Направените досега открития не влизат в графата „сензация“, но това не намалява стойността им. По трасето на магистрала "Марица", близо до граничния пункт "Капитан Андреево", при разкопки бе открит обект с датировка от около 5200 г. пр. Хр. Става дума за огромен обреден комплекс, ограден от два паралелни рова, които заграждат кръг. В най-високата му част е била построена сграда. Около светилището са правени обреди. Намерените фрагменти са обработени и предадени на историческия музей в Свиленград.

Една от изключително интересните находки в същия район е установеното трасе от римски път Виа Диагоналис, използван от II до VI в. сл. Хр. За няколко века римляните изградили пътна мрежа, която била дълга повече от 80 000 километра и днес се простира на територията на повече от 30 държави. Проученият участък с дължина около 130 м е с уникална широчина от 18 м - "една истинска магистрала". Досега разкритите участъци от този военен път по цялото му протежение от Средна Европа до Константинопол са били с ширина 6-8 м. Част от древния римски път ще върви редом с новата магистрала „Марица“.

Оказва се, че строителството на нови магистрали и първокласни пътища с подкрепата на ОП „Транспорт“ създава не само връзки в пространството, но и във времето. Защото това, което се открива при археологическите проучвания, е информация за историята на земите, където се намира днешна България. В участъка на магистрала „Струма“ от Долна Диканя до Дупница /16,8 км/, изграждащ се по Лот 1, например беше разкрит уникален плосък некропол от VIII-IV век пр. Хр. Каменните струпвания са с обща дължина над 300 метра върху площ от 5825 кв. м. Натрупаните камъни са подредени като в съвременните гробища - в успоредни редици. Учените не могат да си обяснят как в район без скали и камъни са създадени огромни каменни надгробия с предварително зададен план. Очевидно, хората, които погребвали своите мъртви в некропола, са носили камъните отдалече. Некрополът е съществувал поне шест века (Х-IV в. пр. Хр.). Учените предполагат, че гози „град на мъртвите“ е бил запазен за аристократите от района. Събраното съкровище от дарове за погребаните съдържа златни украшения, сребърни халки, обеци и медальони, части от конска амуниция, мъниста, бронзов и железни ножове, копия и халки.

От 31 март тази година, по изграждащото се трасе на АМ „Струма“ с дължина 37,5 км - от Дупница до Благоевград /Лот 2/, се проучват 12 археологически обекта. За целта Агенция „Пътна инфраструктура“ отпусна на Националния археологически институт с музей /НАИМ/ 4 млн. лв. без ДДС. По думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, който инспектира изпълнението на този участък от магистралата, осигурена е много добра координация с работата на археолозите и строителните дейности ще приключат в срок.

Това, че европейското финансиране за развитието на пътната ни инфраструктура подпомага и културната инфраструктура на България, се чувства особено осезателно в изложбите на НАИМ, които се правят след всеки изминал археологически сезон. Голяма част от експонатите, показвани на тези изложби, идват от разкопки по трасетата на новите магистрали и пътища, финансирани по Оперативна програма „Транспорт“.

Така новите пътища водят не само напред - към по-сигурно, удобно и бързо придвижване на хора и стоки, но ни връщат и към нашите корени и история.

#магистрали #транспорт #България #история #находки #археология

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"