„Ди Велт“: Европейците не могат да се разберат за постовете в ЕС

„Ди Велт“: Европейците не могат да се разберат за постовете в ЕС
Европейските лидери не можаха да се разберат на срещата им за определяне на върховните постове в ЕС. Снимка: www.europedirect-shumen.com
A A+ A++ A

Европейските лидери не можаха да се разберат за разпределянето на постовете в ЕС. „Такова нещо изисква време, не става от днес за утре“, каза президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой след края на срещата в Брюксел. По думите му, при една повторна среща на 30 август трябва да се постигне единство за „целия пакет“ от върховни длъжности на ЕС.

На извънредната среща се обсъждаше наследникът на Ван Ромпой и на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността – Катрин Аштън. В разговорите си с лидерите на страните членки преди срещата Ромпой стигнал до заключението, че още не е възможен консенсус. Това е „нещо притеснително, но в никакъв случай трагично“, посочи той. По думите му, на 30 август „със сигурност“ ще се вземе решение.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел каза след срещата, че е било важно, че е проведена първа дискусия за раздаването на постовете. Тя изрази увереност, че не е смятала, че ще бъде постигнато единство на извънредната среща и че стъпка по стъпка ще се стигне до него.

При раздаването на върховни постове трябва да се постигне изглаждане на интересите на страните – членки на ЕС, както и регионален партийно-политически баланс. С избирането на Жан-Клод Юнкер за президент на Комисията безвъзвратно беше дадена първата върховна позиция.

Като кандидати за наследник на Аштън бяха обсъждани италианският външен министър Федерика Могерини, настоящият комисар на ЕС по хуманитарните дейности Кристалина Георгиева от България и комисарят Карл де Гухт от Белгия. Срещу Могерини има негативни нагласи, критиците я обвиняват в липса на опит и прекалено проруско отношение.

Канцлерът Меркел каза, че понеже Юнкер е християндемократ, се постига „известна автоматика“, Върховният представител трябва да е социалист.

#Кристалина Георгиева #Катрин Аштън #Жан-Клод Юнкер #Ромпой #ЕС #Карл де Гухт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"