Промените в закона за информацията за банките са опасни, твърди експерт

Промените в закона за информацията за банките са опасни, твърди експерт
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Адвокатът по наказателни дела Светлана Георгиева коментира, че приетите от парламента на първо четене промени в Наказателния кодекс, които предвиждат от две до пет години затвор за разпространителите на информация за банка или финансова институция, която може да доведе до паника сред населението, са опасни.

„Нямам идея дали изобщо досега са санкицонирани такива нарушения. Не знам дали изобщо е правена такава статистика. Като юрист с 18-годишен опит считам, че този текст е много опасен. Не само от гледна точка на свободата на словото, на правото на разпространие на информация, гантирано от Конституцията и Европейската конвенция за защита на правата на човека. Той е опасен и от гледна точка на основите на наказателното право“, коментира адвокат Георгиева пред БНР.

Според нея е много притеснително, че е криминализирано разпространението не само на заблуждаваща и невярна информация, а и на други сведения. Това означава, че тези сведения могат да бъдат верни и да бъдат публични.

„Следващото притеснително нещо е, че не е необходимо тази информация да е довела до всяване на смут и страх. В разпоредбата пише: които могат да доведат до всяването на смут и страх. И ние сме в хипотезата, в която след време съдът да тълкува всяко едно от тези три неща, които са инкриминирани като деяния. Това създава опасност от разширително тълкуване. Във всеки един момент трябва да преценяваш. Този смут и страх са категории от психологията и е опасно това, че се използват такива категории. Понятието смут е разтегливо“, каза Георгиева.

#банки #Георгиева #Светлана Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"