От 2 до 5 години затвор за слух срещу банка

От 2 до 5 години затвор за слух срещу банка
A A+ A++ A

От 2 до 5 години затвор предвиждат промени в Наказателния кодекс за разпространителите на слух срещу банка или финансова институция, който може да всее паника сред вложителите. Това гласят текстовете, приети на първо четене от парламента днес.

Мярката е предложена от БНБ и мина с гласовете на ГЕРБ и ДПС, докато представителите на БСП се придържаха към бутона „въздържал се“.

Янаки Стоилов разкритикува промяната, като я сравни със законодателството за защита на държавата от миналото. Според него трябва да се изисква пряк умисъл за набавяне на имотна облага или за причиняване на щети, за да се налага тази санкция. Вероятно текстът ще бъде коригиран в този смисъл преди окончателното му приемане.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС), който е вносител на поправката, коментира, че в разгара на последната банкова криза имаше криминална атака към една от банките чрез неверни слухове, които наистина всяха паника. Никоя банка не може да издържи на желанието на нейните клиенти да си изтеглят вложенията в банката, ако това желание е концентрирано в няколко дни, седмица или две, посочи депутатът. Ако организирана престъпна група атакува, никоя банка не може да издържи на такава атака.

#банка #банки #БНБ #слух #затвор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »