БРИКС учредиха своя банка, аналог на Световната банка и МВФ

БРИКС учредиха своя банка, аналог на Световната банка и МВФ
Снимка: informaplus.ru
A A+ A++ A

Страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) учредяват своя банка за развитие със седалище в Шанхай и капитал от 50 милиарда долара. Капиталът на банката може да бъде увеличен до 100 милиарда долара. В увеличението ще участват поравно петте членки на БРИКС, предаде АФП.

От групата обявиха, че ще бъде учреден и резервен фонд за спешни реакции при валутни кризи от 100 милиарда долара. Споразумението за резерва ще позволи да се избегне краткосрочният натиск върху ликвидността, насърчаването на по-голямо сътрудничество в състава на БРИКС и укрепването на глобалната финансова сигурност.

Банката на БРИКС ще финансира огромните инфраструктурни проекти в рамките на групата, представляваща 40% от населението и една пета от богатството на света, а резервният фонд трябва да бъде използван при валутни кризи.

Решението бе взето на Шестата среща на върха на БРИКС в бразилския курортен град Форталеза. 

Първият президент на тази банка ще е индиец.

Голдман Сакс предвиждаше към 2050 г. общият ръст на икономиката на БРИКС да надхвърли по размер ръста на икономиката на най-богатите страни в света, известни като Г-7 (Групата на 7-те), но новите анализи показват, че това ще стане към 2032 г.

По руски оценки приносът на БРИКС в общия световен икономически растеж вече надхвърля 50%. Групата представлява най-големият потребителски пазар с около 2,8 млрд. души население. В петте страни понастоящем се произвежда над 15% от световния БВП.

#БРИКС #банка #Шанхай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"