КТ "Подкрепа" в официална позиция: Гняв и възмущение заради инсценираната банкова криза

КТ "Подкрепа" в официална позиция: Гняв и възмущение заради инсценираната банкова криза
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

КТ "Подкрепа" изразява острия си гняв и възмущение по повод инсценираната банкова криза, целяща разчистване на сметки между отделните клонове на олигархичните мафиотски кръгове в България с помощта най-вече на прилежащите им медии.

Това се заявява в декларация до президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски, парламентарно представените партии в 42-рото Народното събрание, главния прокурор Сотир Цацаров и управителя на БНБ Иван Искров от КТ "Подкрепа".

Подписаната от президента на синдиката д-р Константин Тренчев декларация нарича ситуацията около КТБ

мръсна пиеса, която за втори път се опитва да бъде поднесена на българските граждани с дейното участие на институции

които по своето предназначение трябва да предотвратяват и преследват подобни деяния". От КТ "Подкрепа" са възмутени, че едни и същи официални институции, оплетени в невидимите връзки на задкулисието, публично оповестяват взаимно изключващи се и противоречащи си тези.

"След повдигнатите и самоотречени с лека ръка обвинения за подготвяни покушения, нахлуването в банкови офиси и изнасянето на огромни количества документация, беше поднесена и съшитата с бели конци теза за някаква липса на кредитни досиета.Всеки, който има повече от бегла представа за начините, по които функционира една банка, знае, че информацията, съдържаща се в тези досиета на практика не може да изчезне, защото се пази на повече от едно места в различни институции", пише в декларацията.

Според Тренчев основната част от разигравания сценарий цели

унищожаване на банката за замитане на следи от финансови престъпления, както и отнемане на собствеността на нейните акционери

които са наречени "юридически и физически лица в рамките на същата тази олигархично-мафиотска война".

Особено недоумение според "Подкрепа" буди мълчанието на Комисията за финансов надзор по този въпрос, защото КТБ е и публично дружество, 12 на сто от чиито акции са притежание на много на брой дребни акционери, най-вероятно - и на пенсионни фондове.

Синдикатите обръщат внимание на факта, че "в обществения дебат не присъства и темата:

Защо, кой и как е предлагал решения, като например въвеждане на "банкова ваканция"

които биха тласнали страната в невъобразим финансов и социален хаос".

Недоумение и недоверие буди за КТ "Подкрепа" твърдението, че в рамките на 10 дни без да са ползвани достоверни източници на информация е направена констатация за определяне качеството на кредитния портфейл на кредитна институция от такъв мащаб.

КТ "Подкрепа" счита предложението за стартиране на процедура по присъединяването на България към системата на Единния надзорен механизъм за "стъпка в правилна посока".

От КТ "Подкрепа" настояват категорично за законови промени

така че от корпоративни влогове, надхвърлящи обема на покритите с гаранция, да могат да бъдат ползвани допълнителни средства, когато те ще бъдат употребявани за изплащане на трудови възнаграждения, социални и здравни осигуровки и други плащания, свързани с положен труд от работниците в съответните предприятия.

Искат и връщане на доверието в системата за банков надзор, като за целта се потърси методологична помощ от Европейския банков орган и ЕЦБ с искането на определяне на независима комисия, която да анализира действията на институциите в България, действията на банката, да установи къде са пропуските в процедурите, в законодателството и да даде съответните задължителни препоръки.

Извършване на международен, независим, задълбочен и пълен одит на активите и пасивите на кредитната институция

в регламентирания от закона срок, предлагат също от синдиката.

Декларацията завършва с категоричното обещание, че КТ "Подкрепа" ще положи всички усилия в най-близко бъдеще всеки от участниците в този плитък, неинтелигентен, зле режисиран и скъпоструващ водевил да получи според това, което е направил и което тепърва ще направи по случая".

Българските работници и служители съвсем не са прости и беззащитни хора, както се опитвате да ги третирате в последните вече 25 години, се заявява още в декларацията.

#КТ „Подкрепа" #синдикат #КТБ #декларация #Плевнелиев #Орешарски #Константин Тренчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници