Костов: Нападението срещу КТБ цели падане на валутния борд

Костов: Нападението срещу КТБ цели падане на валутния борд
Той допусна, че е напълно възможно външни сили да правят опити за дестабилизация на страната, за да овладеят институциите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Срещу КТБ се извършва нападение, което цели пълна финансова дестабилизация на страната и падане на валутния борд. Това заяви Иван Костов в ефира на бТВ.

Той допусна, че е напълно възможно външни сили да правят опити за дестабилизация на страната, за да овладеят институциите.

По думите на Иван Костов в България има хора, участвали в създаването на валутния борд, които знаят как да укрепят банката, без да накърняват интереса на вложителите в КТБ. Той призова ръководството на БНБ да се допита до тях. Според него половингодишен специален надзор може да реши въпроса.

„Който иска - ще го направи, който не иска - ще я ликвидира“, подчерта той.

Костов се обяви за ясно разграничаване между интересите на собствениците и на кредитополучателите, които не възнамеряват да си връщат дълговете, от добросъвестните клиенти на КТБ.

„Това е четвъртата банка по големина и там са преплетени големи интереси - на хора, които плащат заплати, на фирмите, на пенсионерите, затова да извадим пред скоби интересите на собствениците и да решим проблемите на всички останали“, каза Костов.

Костов разкритикува управителя на БНБ Иван Искров, който, по думите му, „за два мандата не научи банковите понятия, така че, като говори, да го разбират професионалистите“, и нарече нелепица твърденията, че касиерката изнесла 206 млн. лв. в чували. „Това може да го твърди само някой, завършил Симеоново или ЮЗУ“, каза бившият премиер.

#Иван Костов #нападение #КТБ #цели #падане #валутен #борд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »