Израел прие да прекрати огъня с Хамас

Израел прие да прекрати огъня с Хамас
"Прекратяване на огъня без споразумение е изключено. По време на война не се спира огънят, за да се преговаря след това", каза говорителят на палестинското ислямистко движение Фаузи Бархум. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Израелският кабинет за сигурност прие предложението на Египет за прекратяване на огъня с палестинското движение Хамас в Ивицата Газа, съобщи говорител на премиера Бенямин Нетаняху. Решението на кабинета за сигурност, в който влизат основните "силови" министри, е било взето няколко минути преди определения срок. 

По-рано Арабската лига призова израелци и палестинци да приемат предложението на Египет за спиране на огъня, за да се сложи край на кървавата седмица в Ивицата Газа.

Това стана малко след като Хамас отхвърли всякакво примирие без пълно споразумение за Ивицата Газа, предаде АФП.

"Прекратяване на огъня без споразумение е изключено. По време на война не се спира огънят, за да се преговаря след това", каза говорителят на палестинското ислямистко движение Фаузи Бархум.

"Никоя власт или неофициална страна не може да ни диктува да прекратим огъня, още повече чрез медиите. Ако съдържанието на това предложение е вярно, това представлява предателство и ние го отхвърляме категорично. Битката ни срещу врага дори ще стане по-интензивна", се казва в изявление на военното крило на Хамас "Бригадите на Ал-Касам".

Египет предложи инициатива за слагане на край на конфликта в ивицата Газа, искайки от израелците и палестинците да спрат насилието от вторник 06.00 часа по Гринуич.

Президентът на САЩ Барак Обама също приветства египетското предложение за примирие между Израел и Хамас в Ивицата Газа.

Обама заяви, че Израел има правото да защити себе си от „непростимите” ракетни нападения, но определи гибелта на цивилни палестинци като „трагедия”.

Палестинските власти съобщиха за убийството на 192 души от въздушните атаки на Израел – операция, която Тел Авив стартира, за да принуди бойците на Хамас да спрат изстрелването на ракети по израелски цели.

Според изчисления на ООН повече от ¾ от жертвите са цивилни. Броят на ранените надхвърля 1400 души. Най-малко 4 израелци са ранени от ескалацията на конфликта насам, но няма убити.

#Хамас #отхвърли #предложения #Египет #мир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"