Радан Кънев: Чрез закона на БНБ ще се изперат парите на мафията

Радан Кънев: Чрез закона на БНБ ще се изперат парите на мафията
Радан Кънев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Реформаторският блок е против консултациите, които се провеждат при президента за финансовото състояние на държавата след скандалните разкрития за Корпоративна търговска банка. От формацията настояват за пълно разследване по скандала с КТБ под контрола на Европейската централна банка и външни прокурори. Според Радан Кънев е належащо подробно разследване на всички кредитни досиета под европейско наблюдение.

„Няма да позволим чрез извънредно законодателство да бъдат изпрани мръсните пари на българската мафия. Държавата трябва да тръгне след тези пари, а не да организира замитането на следите им. Предложеният от БНБ закон е точно това – опит за изпиране на откраднатите от Корпоративна търговска банка пари“, обяви на пресконференция говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Кънев обясни, че РБ категорично се противопоставя на конкретния закон, особено в частта му, която отнема правомощия на Фонда на гарантиране на вземанията в това разследване.

„Фондът е независим орган, държавата трябва да тръгне след тези пари, а не да подпомага замитането на следите им. Българската държава трябва да проведе операция „Мръсни пари срещу мафия“, подчерта Радан Кънев.

Освен това реформаторите са категорични, че управителят на БНБ Иван Искров трябва да подаде оставка.

„След такъв колосален гаф и липса на обективен истински надзор оставката е задължителен акт“, каза Мартин Димитров от Граждански съвет на блока.

 

#Мартин Димитров #РБ #Кънев #Радан Кънев #Реформаторския блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »