Иван Костов: 10% такса при теглене на пари от КТБ

Иван Костов: 10% такса при теглене на пари от КТБ
Иван Костов в момента ръководи Лаборатория за анализ и управление на рискове към НБУ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият министър-председател Иван Костов предлага 10% такса при теглене на авоари от сметките в Корпоративна търговска банка след прехвърлянето им в “Креди Агрикол България”. Целта на подобна мярка би била да се избегне нова банкова паника, поясни пред Дарик радио синият политик, който бе и финансов министър в зората на демокрацията.

"Степенувано по актуалност, най-тежка е задачата с банковата паника, която има много лесно решение: квесторите да обявят такса за теглене на пари от банката в размер на 10 процента. Който иска да превежда суми от банката или да изтегли по-голяма сума от 5000 или от 2000 лева еднократно, той трябва да бъде обложен с тази такса“, каза Иван Костов.

В същото време останалите банки, където тези пари ще се приютят, трябва да генерират депозит в Корпоративна търговска банка на същата сума, като „това ще покаже на всички, че банковата система е единна и тя се защитава солидарно от банкова паника". Иван Костов не подкрепя разделянето на Корпоративна търговска банка на кредити, свързани с Цветан Василев, които да останат в КТБ, и на депозитите и кредитите на другите физически лица и фирми, които да се прехвърлят в одържавената “Креди Агрикол България”.

Той посъветва президента Росен Плевнелиев днес да принуди политиците да вземат решение за КТБ и нейните клиенти и да оставят служебното правителство спокойно да организира изборите „на чист терен“. Трябва да се направи нова ревизия на КТБ, която „да не се претупва за 10 дни, а да продължи в законовия 6-месечен срок, без намеса на прокуратурата“, подчерта бившият премиер.

Приключилият одит според него е бил опорочен от държавните обвинители. На срещата при президента Росен Плевнелиев трябва да се постигне яснота доколко са верни данните, които БНБ оповести в петък след 10-дневния одит, призова Костов.

Стоян Александров: Да не горим юргана заради една бълха  

„Свидетели сме на неподготвеност на Иван Искров да управлява влака в екстремна ситуация, на несъгласуваност между БНБ, правителството и парламента и на политическо поведение, което може да изгори юргана заради една бълха“ - това каза в студиото на ТВ 7 банкерът Стоян Александръв, който също бе финансов министър в първото десетилетие на прехода. „Циркът продължава, нищо не може да се прогнозира“, коментира той за ситуацията около затворената КТБ.

„Ако депутатите не гласуват гарантирането на всички спестявания и пари на фирми в КТБ, ще се задейства Законът за гарантиране на влоговете, съгласно който трябва да бъде отнет лицензът, а не да се прехвърлят авоарите на КТБ, и в рамките на 20 работни дни хората трябва да получат парите си. Но топката отива в ръцете на Фонда за гарантиране на влоговете, който трябва да избере действаща банка, чрез която хората да получат парите си. Всичко останало ще остане в масата на КТБ и ако се тръгне към процедура по несъстоятелност, ще има осребряване, ще има операции. Ако се задейства този сценарий, хората няма да получат парите си на 21 юли, а чак през август. Ако КТБ бъде обявена в несъстоятелност, „Креди Агрикол" може да бъде продадена от синдиците и държавата да я купи", обясни Александров.

#БНБ #Росен Плевнелиев #Александров #Стоян Александров #КТБ #Костов #Иван Костов #Иван Искров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"