Без водомер: начисляват по 1 кубик отгоре всяко тримесечие

Без водомер: начисляват по 1 кубик отгоре всяко тримесечие
В и К доставчиците ще добавят наказателно по 1 куб. служебна консумация във фактурите всяко следващо тримесечие, ако абонатите упорстват и не си поставят индивидуални водомери. Снимка: tv7.bg
A A+ A++ A

В и К доставчиците ще добавят наказателно по 1 куб. служебна консумация във фактурите всяко следващо тримесечие, ако абонатите упорстват и не си поставят индивидуални водомери. Това предвижда проект на единни Общи условия за предоставяне на В и К услуги на потребителите, приет на закрито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Проектът ще бъде подложен на обществено обсъждане на 17 юли, информира сайтът на държавния регулатор. Текстът е внесен от 51 В и К оператори. Мярката с нарастваща служебна сметка вече се прилага и когато в жилището има измервателни уреди, но не е направена подмяна или метрологичен тест в предвидения от закона 10-годишен срок, оплакаха се в Novinite.bg ужилени потребители.

В проекта е записано, че за апартаментите без монтирани индивидуални водомери ще се начисляват служебно по 6 кубика на човек, когато има парно, и по 5 кубика, когато няма. В нежилищни сгради – офиси, бунгала и вили, служебната такса ще се смята върху 0,1 куб. м за всеки кубик застроен обем. В новоизграждащите се обекти ще се начисляват по 0,5 куб. м вода за всеки куб. м застроен обем.

В предложените нови условия е описан ред за погасяване на натрупани просрочени сметки, които потребителят не е в състояние да плати накуп. Важни детайли са добавени в дефинирането на кръга от потребители на В и К услуги, по-специално когато правата на потребител се притежават от собственик на жилището, а реалният потребител е наемател. Регламентират се правата и задълженията на страните в тези случаи, включително редът за откриване на партида с титуляр наемател. Уточняват се границите на отговорността на предишен и настоящ потребител.

В проекта е обърнато внимание на загубите на вода в големите жилищни кооперации и плащането на т.нар. общо потребление, което се разпределя пропорционално на дела на всеки абонат в общата консумация. Новост е задължението при разлика между общия и индивидуалните водомери, по-голяма от 20%, ВиК доставчикът да уведомява етажната собственост в 7-дневен срок и да издава безплатна справка при поискване за общото потребление. Всеки абонат ще може да поиска метрологична експертиза, ако подозира, че уредът му не отчита точно, но ще трябва да плати проверката, ако отчетените данни се потвърдят.

#кубик #вода #сметки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"