328 млн. лева е исканата актуализация на здравния бюджет

328 млн. лева е исканата актуализация на здравния бюджет
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Иска се актуализация в размера, посочен от Здравната каса (НЗОК) – 328 милиона лева, заяви пред БНР министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Тя обясни, че по закон е задължена да внесе предложението на НЗОК, за да се вземе решение на Надзорния съвет за актуализация на нейния бюджет.

Предстои разглеждането му на Министерски съвет (МС) след финансовата обосновка от Министерство на финансите (МФ) и след това, ако има гласуване за бюджета на заседание на МС, ще бъде внесено в парламента, добави Андреева.

Според нея този ресурс е завишен, защото "това е прогноза за дефицит, това не е дефицит, който вече е реализиран и има нужда от спешна актуализация, за да бъде набавен и да се разплащаме на лечебните заведения".

В момента в НЗОК има финансов ресурс, за да изплати тя дейността на лечебните заведения, а ако има забавяне, причината трябва да се търси в НЗОК, каза министърът.

На въпрос дали ситуацията около КТБ може да промени добрите намерения относно актуализацията на бюджета на НЗОК, Андреева заяви: "Не смятам, че никой от нас няма да се отнесе безотговорно към бюджета на НЗОК. Не мога да преценя дали би рефлектирало това, което се случи в КТБ, но това, което мога със сигурност да кажа е, че това налага прецизен анализ от МФ.

Вероятно те ще имат своя гледна точка по отношение на актуализацията на бюджета на Касата, защото едно е ясно – парите за дейност на болниците ще дойдат от разходната част на бюджета. Очевидно от фискалния резерв вече ще се дава сума немалка, за да се покрие недостигът в КТБ".

#НЗОК #Здравната каса #Таня Андреева #бюджет #актуализация #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"