Четирима задържани за изнесените с чували близо 206 млн. лева от КТБ

Четирима задържани за изнесените с чували близо 206 млн. лева от КТБ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не, двама, а четирима, са задържаните за изнесените с чували близо 206 милиона от Корпоративна търговска банка (КТБ) ден преди банката да бъде поставена под специален надзор.

Това съобщи БНР, позовавайки се на свои източници. Очаква се по-късно те да бъдат изправени пред Софийския градски съд, който трябва да се произнесе по искането на прокуратурата за постояния им арест.

Новозадържаните са главният счетоводител и заместник-главния счетоводител на трезора

Все още не е ясно тяхното участие в схемата по изнасянето на парите.

"Настръхват ми косите - една голяма банка да бъде държавна! Имаме горчив опит с държавни банки", коментира проф. Гарабед Минасян и припомни смените в Българската банка за развитие, които по думите му ставали с промяната на времето.

За чувалите с пари, изнесени от КТБ, Минасян заяви: "Странно е изнасянето на пари с чували, не е проста работа изнасянето.

Свидетели сме на прибързани арести и след това пускаме задържаните"

От официалното прессъобщение на прокуратурата от петък стана ясно, че шефът на УС на КТБ Орлин Русев е наредил на главната касиерка Маргарита Петрова да предаде на все още неназовани лица милионите в евро от долари и левове.

Според коментаторите от петък насам чувалите били предадени на мажоритарния акционер Цветан Василев. Той обаче напомни чрез изявление, че не е в България от 10 юни, а според казаното и от прокуратурата и от БНБ парите са били изнесени на 19 юни.

До голяма степен пътят на милионите би трябвало да стане ясен по-късно днес по време на заседанието на Софийския градски съд по искането на прокуратурата за постоянен арест.

Има две версии за 206-тe милиона

за които в петък шефът на БНБ Иван Искров обяви, че са изчезнали ден преди да влязат квесторте в КТБ, твърдят неофициално източници от одита, цитирани от "24 часа".

Първият е вече тиражирания мистериозен начин да са били изнесени с чували, който предизвика десетки догадки колко точно тежат тези милиони, в какво могат да се натоварят и как точно са изнесени от банката.

Втората версия е, че става дума за липси, които са направени през последната година, за тях не е имало документи и ден преди да влязат квесторите са били оформени документално като пари, изтеглени на каса.

#Корпоративна търговска банка #КТБ #банка #банки #пари #изнесени #чували

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"