Наблюдатели: Бюлетините се брояха в полза на Путин

Наблюдатели: Бюлетините се брояха в полза на Путин
Международните наблюдатели са единодушни, че при преброяването на бюлетините са извършени много нарушения в полза на Владимир Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

По време на президентските избори в Русия правилата бяха явно заобикаляни в полза на Владимир Путин, съобщиха наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Според международните наблюдатели основните нарушения са регистрирани при преброяването на гласовете.

„Процесът се влоши при преброяването на бюлетините и получи негативна оценка от ОССЕ в близо една трета от избирателните секции поради нередности в процедурите“, заяви организацията в комюнике, цитирано от БГНЕС.

Владимир Путин спечели с почти 64% от гласовете изборите, които бяха опетнени от многобройни измами, отбелязват опозицията и наблюдателите.

„Тези избори показаха, че има ясен победител с абсолютно мнозинство, и не се стигна до балотаж. Изборът на гласоподавателите обаче беше ограничен, изборната конкуренция не беше равностойна и липсваше независим абритър“, добавя ОССЕ, визирайки Централната избирателна комисия.

Мисията на наблюдателите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) стигна до заключението, че не на всички кандидати за президентския пост в Русия са били осигурени равни права, предадоха РИА „Новости“ и „Фокус“.

На премиера е било предоставено очевидно преимущество пред неговите съперници в достъпа до средствата за масова информация. Освен това в подкрепа на Путин са били задействани държавни ресурси на регионално ниво, смятат от ПАСЕ.

„Като цяло, гласуването в деня на изборите бе оценено положително, но процесът се влоши при броенето на гласовете. Преброяването е оценено негативно в една трета от избирателните секции, където има допуснати нарушения“, пише в предварителния доклад на наблюдателите от ПАСЕ.

#Русия #избори #Владимир Путин #ОССЕ #ПАСЕ #Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа #Парламентарната асамблея на Съвета на Европа #Централната избирателна комисия #преброяване #нарушения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"