Лъчезар Богданов за КТБ: Лошата работа на съда при търговски спорове, това е проблемът

Лъчезар Богданов за КТБ: Лошата работа на съда при търговски спорове, това е проблемът
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има ли криминално деяние в ситуацията с КТБ?

Има хора, които ще разследват, към момента има по-скоро съмнения, че има такива нередности, които може и да са някакви криминални деяния. Не съм юрист, за да преценявам кое какво е.

Как могат да изчезнат толкова много пари от банката - 3,5 млрд. лв.?

Няма такова нещо. Казано е, че за кредити в този размер има някои непълни документации, непълна документация, може да са много неща. Не знаем какво е непълно, дали изобщо са непълни, кое липсва. Това е информация, която знаят само хората, които последните дни са били в банката. Ние отстрани не можем да знаем какво е състоянието.

Има ли някаква опасност за парите на гражданите?

Има предложен модел за решение и той е известен по света. Когато има банка с даден проблем, идеята е здравото от банката да бъде отделено, както кредитите, така и дребните депозанти и масовите фирми, ако има такива, които са си открили сметки, те се отделят и продължават да функционират като здрава банка, а нездравото, където има проблеми, то се лекува само, за да не заразява другата част.

Как ще бъдат възстановени парите?

Това са си кредити, има си длъжници, това не са подарени пари, те стават подарени в момента, в който някой се откаже да ги търси обратно, но в момента това са кредити, това е договор за заем, дава се такъв, съответно той трябва да се върне, има условия, има обезпечения.

Как ще кометирате изнесената информация, че мажоритарният собственик също е изтеглил голяма сума пари от банката?

Не знам как е станало и каква точно е ситуацията.

Държавата ще успее ли да овладее ситуацията?

Виждаме план за действие, избран е подходящ за ситуацията план, който ще изисква известен финансов ресурс, който след това ще се възстановява лека-полека, когато започнат да се разрешават проблемите. Пак казвам, това са кредити, които трябва да бъдат връщани.

Колко време ще отнеме?

Зависи. Не знаем детайлите на нещата, освен това част от нещата ще трябва да минат през съдебната система, доказателства, документи и това е процедура, която отнема време. Една от причините, поради които това е проблем, е именно лошата работа на съда при търговски спорове. Всички бяха фокусирани дълги години върху криминалното правораздаване, но големият проблем, който мъчи много бизнеси и граждани в България, са точно търговските и гражданските спорове за пари, за дългове, за имущество, за някакви бизнес отношения. Тук нашата съдебна система е бавна, това е проблемът.

#Корпоративна търговска банка #Лъчезар Богданов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »