Медиците настояват за актуализация на бюджета на НЗОК

Медиците настояват за актуализация на бюджета на НЗОК
Медиците изразиха недоволството си с 30-минутна стачка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Медици в цялата страна излязоха пред лечебните заведения точно в 12:00 часа в петък и спряха работа за половин час. Те уверяват, че недоволството им няма да се отрази на лечението на пациентите.

Към протеста, обявен преди ден от Българския лекарски съюз, се присъединиха лекарите в столичната Александровска болница. „Процедурата по актуализация на бюджета на Здравната каса ще се задейства, когато проектът бъде внесен в Народното събрание, настояваме за подкрепа от всички политически партии“, настоя директорът на лечебното заведение д-р Костадин Ангелов.

Публичният израз на недоволство е в подкрепа на поставения ултиматум от Българския лекарски съюз към управляващите, а именно - до 15 юли да решат въпроса с актуализацията на бюджета на НЗОК. В противен случай е възможно всички болници в страната изцяло или поне частично да преустановят своята дейност и много лекари да подадат заявления за освобождаване от работа.

В протеста се включиха и лекарите от варненските болници „Св. Анна“ и „Св. Марина“. НЗОК плаща от 5 до 10 пъти по-малко от стойността на интензивното лечение. Пациентите от други области са повече от 1/3 и за тях също се изплащат по-малки суми.

Припомняме, че заседанието на Надзорния съвет на НЗОК в четвъртък беше прекратено поради липса на кворум. На него трябваше да бъдат обсъдени нови мерки за оптимизиране на разходите на Касата, които да бъдат представени на здравния министър Таня Андреева.

Кворумът беше нарушен заради напускането на Тома Томов от КТ „Подкрепа“. Той коментира пред журналисти, че мерките вече са били представени на министър Андреева още на 23 юни и това е губене на време.

Томов подчерта, че в Министерството на здравеопазването със сигурност знаят за вече предложените мерки, още повече, че председателят на Надзорния съвет д-р Бойко Пенков е и зам.-министър на здравеопазването.

В сряда (9 юли) правителството не разгледа актуализацията на бюджета на Здравната каса, тъй като все още не е ясно откъде могат да се набавят нужните близо 330 млн. лв.

#медици #протест #НЗОК #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"