Удължават ранното пенсиониране на миньори и металурзи с още една година

Удължават ранното пенсиониране на миньори и металурзи с още една година
A A+ A++ A

Националният осигурителен институт (НОИ) най-вероятно ще продължи да плаща ранните пенсии на миньори, металурзи и останалите работещи при вредни условия на труд и през 2015 г. Иначе казано, действието на сегашната система на ранно пенсиониране на хората от първа и втора категория труд ще се удължи с една година, пише в. „Преса“.

Това е компромисният вариант, около който са се обединили бизнесът и синдикатите на спешна среща при социалния министър Хасан Адемов късно във вторник. Окончателното решение ще бъде взето утре.

Според сега действащия Кодекс за социално осигуряване (КСО) от 1 януари 2015 г.

ранните пенсии на категорийните работници трябва да се плащат от частните професионални фондове

Проблемът е, че те съществуват едва от 2001 г. и много хора нямат вноски там, а само в НОИ. В КСО обаче не е уредено кой ще им плаща. Освен това в индивидуалните партиди на част от осигурените няма натрупани достатъчно пари.

Депутати от левицата внесоха предложение за промени в КСО за удължаване на срока на досегашния ред с три години. Между първо и второ четене може да се реши удължаването да е с 1 година, каза зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

„В момента се обсъждат няколко варианта за корекция на закона, но като се имат предвид кратките срокове, в които това трябва да се случи, най-вероятно няма да има време за друго, освен за удължаването с една година“, коментира председателят на управителния съвет на пенсионноосигурителна компания „Доверие“ Даниела Петкова. Очаква се

през 2015 г. да се пенсионират близо 2000 души от първа и втора категория труд

Над 60% от тях нямали вноски в професионалните фондове.

Иначе асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване има свое предложение за промяна в КСО. То е от 1 януари 2015 г. фондовете да плащат само част от ранната пенсия, а останалата част да се плаща от НОИ. Новият модел предвижда фондовете да плащат изцяло пенсиите от 2022 г., но той явно ще чака следващия парламент.

Между 331 и 333 лв. на човек ще бъде средната пенсия на хората от първа и втора категория труд

за 2015 г. Това сочат сметките на пенсионните дружества, направени от тях след пълен анализ на ситуацията с т.нар. категорийни работници.

103 459 души са осигурените по първа и втора категория труд, сочат данните на НОИ за 2013 г. В най-масовата, трета категория труд, мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца. Мъжете от първа категория излизат в заслужен отдих на 52 години и 8 месеца, а жените - на 47 години и 8 месеца. За втора категория възрастта е съответно 57 години и 8 месеца и 52 години и 8 месеца.

Професионалните фондове трябва да плащат пенсия, докато човек навърши общата възраст. Анализът на дружествата сочи, че до 2020 г. ежегодно биха се пенсионирали по 100-150 души от първа и по 1000-1500 души от втора категория.

#Труд #миньори #металурзи #НОИ #КСО #пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »