Все повече българи купуват осигурителен стаж

Все повече българи купуват осигурителен стаж
Все повече българи си купуват осигурителен стаж.
A A+ A++ A

Все повече българи купуват осигурителен стаж. Това сочат данните на Националния осигурителен институт. Според експерти причината е хаосът в пенсионната система. Възрастните хора предпочитат колкото се може по-скоро да си осигурят достойни старини.

Две са групите хора, които могат да купуват стаж. По всяко едно време можем да откупим до 5 години стаж като компенсация за периода, когато сме карали висшето си образование. Можем да откупим и 5 години, когато сме достигнали пенсионната възраст, но ни липсва осигурителен стаж.

През миналата година общо около 3400 души са закупили стаж, а само за първите три месеца на тази желаещите са били близо 1200. Още тук се забелязва увеличението, но то става още по-ясно, ако погледнем броя на хората, които са откупили образованието си - 507 за цялата минала година и 450 само за първите три месеца на тази.

Ако сме достигнали пенсионна възраст, имаме шанс за пенсия само ако имаме и необходимите години осигурителен стаж - 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете. Оттук възможностите са две. Стажът да ни стигне или да не ни стигне.

При първия вариант всичко е ясно - пенсионираме се. При втория, при достигане на пенсионна възраст, можем да купим до 5 години осигурителен стаж. Практика, която през последните месеци упражняват все повече възрастни хора.

Обяснението е, че все още не е ясно как ще се пенсионираме от догодина. Заради политическата криза все по-вероятен изглежда сценарият „Дянков“. Тоест от догодина и възрастта, и стажът да се увеличат с по 4 месеца.

Възрастните хора бързат, но реалността настига мнозина от тях. Купуването на стаж струва пари. Около 75 лв. за месец или близо 5000 лева за 5 години. А парите трябва да се платят наведнъж. Така и да искат, мнозина не могат да си го позволят.

Ако някой все пак е решил да купува, от НОИ обещават, че процедурата е бърза и ще им трябват само 14 дни, за да обработят всички документи за предстоящата пенсия.

#стаж #пенсии #пенсиониране #НОИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »