България първа в Европа по загинали на пешеходни пътеки

България първа в Европа по загинали на пешеходни пътеки
Необходимо е да се набележат пешеходните пътеки с изявена аварийност, както и с висока интензивност на движение. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

България е на първо място в Европа по брой загинали на пешеходни пътеки, заяви председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Нормално е родителите на децата да искат справедливо наказание за шофьорите убийци, коментира той в понеделник пред агенция „Фокус“.

На срещата в Народното събрание днес пострадалите при катастрофи ще настояват да отпадане условната присъда за пияни водачи, причинили смърт на пътя.

„Това, което се наблюдава масово, особено в малките населени места и в пролетно-летния сезон, е, че често компанията, която пие на една маса, решава да се премести в друго заведение, т.е. има едно мълчаливо съгласие човек, който е употребил алкохол, да шофира. В крайна сметка много често, когато стане катастрофа с такава пияна компания, шофьорът остава жив, загиват спътниците“, коментира Тодоров.

В края на миналата седмица от МВР съобщиха, че започва проверка на състоянието на пешеходните пътеки в страната, припомня Дарик.

Целта е те да бъдат приведени в съответствие с изискванията, утвърдени със заповед на министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Цветан Цветанов и Лиляна Павлова.

На администрациите, управляващи пътищата, и на службите, определени от министъра на вътрешните работи за контрол по спазване правилата за движение по места, е възложено да се извърши анализ на конкретната пътнотранспортна обстановка в пряка връзка с интензивността на пешеходните и автомобилните потоци.

Затова е необходимо да се набележат пешеходните пътеки с изявена аварийност, както и с висока интензивност на движение. Предвижда се също така на места маркировката на пешеходните пътеки да бъде положена върху цветен фон.

#България #Европа #пешеходни пътеки #Българска асоциация на пострадалите при катастрофи #Владимир Тодоров #Народното събрание #водачи #МВР #Цветан Цветанов #Лиляна Павлова #министър на вътрешните работи #министър на регионалното развитие и благоустройството

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »