София се възстановява след градушката, разчистването продължава

София се възстановява след градушката, разчистването продължава
A A+ A++ A

Постепенно се нормализира обстановката след бурята и градушката, блокирала цяла София. 

Всички линии на градският транспорт в София се движат по редовните си маршрути. До късно през нощта продължи почистването на града, като в някои райони продължава и в момента.

Към 22:00 ч. беше пуснато движението в транспортния подлез на НДК, където се извърши отводняване и почистване. В момента продължава работа по почистване в райони като „Люлин”, „Студентски”, „Възраждане”, „Младост” и други.

Нормализира се движението в района на Сточна гара. Възстановено е движението и по бул. "България". Булевардът се почистване от наноси и листна маса.

Продължава работата на фирма ВиК при подлеза на бул. "Фр. Нансен". На терен са мобилизирани са екипи на аварийното звено на Столична община, екипи на почистващите фирми, Столичната пожарна, "Софийска вода" и "ВиК".

Продължава работата на над 20 екипа и повече от 80 пожарникари

уточняват от МВР. Подадени са над 150 сигнала за произшествия, свързани с граждани, нуждаещи се от евакуация, затиснати от паднали дървета автомобили, наводнени участъци от уличните платна, отстраняване на паднали дървета и опасни предмети от електро-преносната мрежа и пътните платна, както и отводняване на частни домове. Всички сигнали, свързани с евакуация на хора, са отработени. Продължава работата на спасителите за отстраняване на паднали дървета.

Сред най-силно засегнатите от градушката са квартали и общини са "Филиповци", "Люлин", "Триадица", "Дървеница", участъци от Цариградско шосе, района около Руски паметник и други.

Застрахователни компании ще работят днес с удължено работно време в столицата

след вчерашната силна градушка, при която пострадаха хиляди автомобили и бяха счупени стъклата на много сгради, съобщи БНР.

Компании в сектора обещаха облекчени процедури и бързо изплащане на обезщетения.

От агенция "Пътна инфраструктура" припомнят, че е възможно да бъде издаден безплатен дубликат на годишен винетен стикер за колите, които са със счупено предно стъкло.

Падналите дървета и наводнените улици затрудниха работата на аварийните екипи на ЧЕЗ. Възстановено е електрозахранването в части от кварталите "Надежда" и "Люлин", където бе изключена подстанция "Орион".

Започваме огледите на материалните щети, каза Йорданка Фандъкова 

кмет на Столична община, в интервю за БНР. Кметовете на райони формират екипи, които ще обиколят всички пострадали общински сгради и ще получат информация от частните и от държавните сгради, към момента нямаме информация за опасни сгради и опасности за хора, допълни още тя.

Относно реките по столичните булеварди кметът на София ясно подчерта, че шахтите на града се почистват и е показателно, че при нормални валежи няма проблеми вече поредна година.

„В същото време падналите за много кратко време листа, клони, всичко това отива директно в шахтите, няма как да няма запушване и точно затова усилията и организацията са насочени към максимално бързо отпушване, отводняване, изпомпване на водата, за да може да се освобождават улици и булеварди“, подчерта Фандъкова.

Близо 40 пострадали при градушката вчера потърсиха помощ в УМБАЛСМ „Пирогов”

съобщиха от пресцентъра на болничното заведение.

Най-честите проблеми, с които хората търсиха специалистите от спешната болница, са наранявания в областта на главата, лицето и мекотъканните части на ръцете и краката.

Мъж на 27 години остава за лечение в болницата, заради сериозна порезна рана на ръката, която задължително трябва да се оперира. Жена е със счупена ръка, тъй като е пазела главата си от ледените късове. Тя е освободена за домашно лечение.

Сред пострадалите няма деца.

#София #градушка #възстановяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници