Бразилците се оплакват, че Световното е само за богати

Бразилците се оплакват, че Световното е само за богати
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бразилците са по-гневни отвсякога на властта в лицето на президента Дилма Русеф. Въпреки че нямаше остри сблъсъци пред стадионите, както се очакваше, недоволните от пилеенето на пари за имидж пред света за сметка на орязани социални програми няма да се откажат от протестите.

Правителството на една от държавите с най-много бедни в Латинска Америка отдели над 60 милиарда долара за организирането на Мондиала на фона на милиони, живеещи в пълна мизерия, без шанс да започнат работа, нито пък децата им. Само в най-индустриализирания град в страната Сао Пауло има над 11 милиона бездомни, които се изхранват от кофите за боклук.

Проучване на бразилския вестник „Фоля“ показва, че бразилците, които гледат Световното първенство по трибуните, а не пред телевизорите вкъщи, са предимно бели мъже, над средната класа, с по-високо от средно образование. Бразилските фенове по стадионите са от елита. Например билетите за мача между Бразилия и Чили, които не бяха от най-скъпите, струваха между 36 и 115 евро. От анкетираните в проучването 90% са над средната класа, 63% са бели, 24% метиси и едва 6% чернокожи. 86% са с висше образование, а 13% със средно. Средната възраст на феновете е 34 години.

Страховете за провал на Мондиала заради социалните бунтове не се оправдаха – националната гордост от победите на бразилския отбор надделяха и нямаше блокади на стадиони за мачове. Около 90% от анкетираните дадоха положителна оценка по отношение на достъпа до стадиона, а 79% оценяват високо работата на градския транспорт и на полицията, която охранява около спортните бази.

Неодобрението към правителството расте. 55% от анкетираните заявяват, че не са доволни от президента Дилма Русеф и най-вече от пренебрежителното й отношение към протестите срещу бедността.

Поддръжниците на Русеф пък смятат, че няма нужда да се преувеличава. Минималната работна заплата в страната в момента е 724 реала (приблизително 240 евро), но пък средната класа с висше или средно образование живеела по-добре от средната класа във Великобритания. Те твърдят, че около 50 милиона бразилци имат сходни с европейците доходи и няма причина за притеснение, защото и в другите страни не всички хора могат да си позволят да гледат мачовете на стадиона.

#Бразилия #футбол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници