Почина Едуард Шеварднадзе

Почина Едуард Шеварднадзе
Бившият грузински президент и външен министър на СССР Едуард Шеварднадзе почина на 86-годишна възраст. Снимка: primetimenews.ge
A A+ A++ A

Бившият грузински президент и външен министър на СССР Едуард Шеварднадзе почина на 86-годишна възраст, съобщиха световните медии.

Цитирана бе личната му асистентка Марина Давиташвили, която съобщи, че Шеварднадзе е боледувал дълго време.

Шеварднадзе беше президент на Грузия от 1995 до 2003 г. Преди това е заемал няколко високи поста в Грузия, сред които министър на вътрешните работи. През 80-те години беше външен министър на Съветския съюз.

Шеварнадзе е роден на 25 януари 1928 г. в село Мамати, Ланчхутски район, Закавказка съветска федеративна социалистическа република. Завършва Тбилиския медицински техникум. През 1959 г. завършва Кутаиския педагогически институт „А. Цулукидзе“.

От 1946 г. е на комсомолска и партийна работа. От 1961 до 1964 г. е първи секретар на районен комитет на Комунистическата партия на Грузия в град Мцхете, а по-късно е първи секретар на Первомайския районен комитет на партията в Тбилиси.

В периода от 1964 до 1972 г. е първи заместник-министър по охрана на обществения ред, а малко по-късно министър на вътрешните работи на Грузия.

От 1972 до 1985 г. е първи секретар на Централния комитет на Компартията на Грузия, заменяйки обвинения в корупция Василий Мжаванадзе. На този пост провежда широко рекламирана кампания по борба с черния пазар и корупцията.

#Едуард Шеварднадзе #Грузия #СССР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"