Украйна си върна още два града от сепаратистите

Украйна си върна още два града от сепаратистите
Украйна си върна още два града. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Украинското правителство заяви, че армията е превзела още два източни града, които бяха под контрола на проруските сепаратисти.

Съобщение на уебсайта на украинския президент Петро Порошенко гласи, че националният флаг е бил издигнат над Артиомивск и Дружкивка. Това се случва ден след като армията превзе бастиона на бунтовниците Славянск, съобщи Би Би Си.

В Славянск текат арести на всички мъже на възраст между 25 и 35 години, заяви председателят на парламента на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република Олег Царьов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Мъжете биват задържани независимо дали са членове на т.нар. опълчение и дали носят оръжие, подчертава Царьов. Той добави, че украинската армия е обстрелвала с артилерия жилищни квартали на град Луганск и има пострадали при стрелбата.

Кметът на Луганск Сергей Кравченко е отправил призив към жителите да не напускат домовете си заради изострената обстановка в града, съобщава агенция Новости. Според щаба на сепаратистите продължителният обстрел е бил с ракетни установки „Град“, а жителите спешно се спускат в бомбоубежищата или напускат района на обстрела. Съобщава се и за няколко взрива в района на летището. Според същите източници на обстрел от правителствените сили са подложени и райони край градовете Краснодон, Свердловск и пункта „Изварино“ на границата с Русия.

По-рано говорителят на украинското военно министерство Андрий Лисенко увери, че по време на силовата операция на украинската армия в източните райони на страната няма да се осъществяват „масирани бомбардировки на населени места“. По думите му много от сепаратистите изявяват желание да се предадат на военните, но в повечето случаи командирите им ги разстрелват.

„Министърът на здравеопазването“ на самопровъзгласилата се република заяви, че през изминалото денонощие в болница са приети над 80 души с наранявания, получени от сраженията, като поне 56 от тях са цивилни. По данни на очевидци в Луганск днес са влезли още осем камиона и четири автобуса с бойци от Славянск, който от вчера отново е под контрола на украинските сили за сигурност.

Жители на Донецк съобщават, че в града продължават да се чуват взривове и стрелба. Донецк стана новата гореща точка в Източна Украйна, след като украинската армия си върна контрола над Славянск и Краматорск и повече проруски сепаратисти се оттеглиха в Донецк, за да се прегрупират.

В района на летището на Донецк се чуват взривове и интензивна стрелба. От кметството на Донецк съобщиха, че бойните действия се водят в района на село Карловка, на около 15 км от Донецк, където применава условната разделителна линия между позициите на бунтовниците и територията, контролирана от правителствените сили.

#Украйна #Славянск #Донецк #Петро Порошенко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници