Оправдаха бившия военен министър

Оправдаха бившия военен министър
Военноапелативният съд оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев по делото за длъжностни престъпления.
A A+ A++ A

Военноапелативният съд оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев по делото за длъжностни престъпления, водено срещу него.

Решението на Военноапелативния съд е от 9 ноември и с него се потвърждава присъдата от 7 март 2011 година по наказателно от общ характер дело № 00165/2010 г. по описа на Софийския военен съд като обоснована, законосъобразна и правилна, съобщи агенция „Фокус“.

Николай Цонев е обвинен в сключването на четири неизгодни за държавата сделки от времето, когато е бил ръководител на Дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната (1999 г.).

Нарушил е Закона за обществените поръчки при подписването на договори за доставка на авио- и авточасти, както и на 183 тона месни консерви и свинско месо.

Според прокуратурата договорите, които Цонев е сключил в този период, са ощетили бюджета на министерството с около 1 млн. лв., а за сметка на това са се облагодетелствали различни фирми, съобщи БГНЕС.

Обвинението може да обжалва оправдателната присъда пред Върховния съд.

Цонев има и три други дела, които се гледат в цивилен съд. По три от общо четирите дела до момента той е признат за невинен на първа инстанция.

Единственото дело, което все още е висящо, е това за даване на подкуп, където той е подсъдим заедно със съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.

#Тенчо Попов #Петър Сантиров #държавни поръчки #прокуратура #Николай Цонев #бивш #министър на отбраната #дело

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"