Пясъчна буря, ураган и пожари връхлитат САЩ за 4 юли

Пясъчна буря, ураган и пожари връхлитат САЩ за 4 юли
Ураганът „Артър“ ще развали празника на част от американците. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Американците ще бъдат сполетени от природни бедствия точно за националния им празник 4 юли. Те ще бъдат тормозени едновременно от урагана „Артър“, мащабни горски пожари и пясъчна буря.

Първият за сезона в Атлантическия океан ураган връхлетя крайбрежието на американския щат Северна Каролина, след като силата му нарасна до 2 степен по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън. Националният център на САЩ за ураганите съобщи, че не се очаква ураганът да промени силата си и че ще започне да отслабва в петък през нощта, превръщайки се в посттропически циклон.

Ураганът прекоси крайбрежието при Кейп Лукаут в най-южния край на Северна Каролина с максимална скорост на ветровете до 160 км/ч и се придвижва на североизток със скорост 30 км/ч. „Артър“ принуди хиляди отпускари в Северна Каролина да изоставят плановете си за празнуване на Деня на независимостта, а редица селища по източния американски бряг отмениха предвидените концерти и празненства с фойерверки заради очакваните проливни дъждове.

Предупреждения за бури са в сила също в крайбрежните райони на Южна Каролина и Вирджиния и на север до Кейп Код, Масачузетс, съобщава АП. Губернаторът на Северна Каролина Пат Маккрори предупреди на пресконференция населението на щата да се подготви за евентуални прекъсвания на тока. Властите наредиха евакуации на крайбрежни райони преди идващите ураганни ветрове и проливни дъждове.

Метеоролозите предупредиха за възможност от торнада на изолирани места и покачване на водите до 1,5 м в отделни райони, като популярните плажове на Аутър Банкс.

В същото време стотици жители на Сан Диего бяха евакуирани, след като горски пожар унищожи две къщи. Огнената стихия е съвсем близо до жилищен район. В опитите тя да бъде овладяна участват около 100 пожарникари, както и хеликоптери. Причината за избухването на огъня не е известна.

Пясъчна буря пък блокира големи части от Финикс, щата Аризона. Властите предупредиха шофьорите да бъдат много внимателни. Съобщава се за няколко катастрофи, но за щастие няма данни за загинали или сериозно пострадали.

Властите посъветваха хората да останат по домовете си. Полицията пък започна да отбива колите встрани от пътя. Шерифите предупреждаваха шофьорите да изгасят светлините си и да не се движат, докато бурята отмине.

Общо 25 хиляди домакинства останаха без ток, след като бурята беше последвана от дъжд и силен вятър, който събори електрически стълбове.

#Артър #ураган #САЩ #Сан Диего #Аризона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »