Талибаните обстрелваха летището в Кабул

Талибаните обстрелваха летището в Кабул
Талибаните подложиха на ракетен обстрел международното летище на Кабул. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Талибаните подложиха на ракетен обстрел международното летище на Кабул, причинявайки пожар. Няма пострладали, съобщават властите. Атаката подчертава опасенията за сигурността в афганистанската столица, предаде AFP. Ракетите са паднали в контролираната от военни част на летището, включващо голяма база на НАТО и отделен терминал за цивилни полети.

„Три ракети са паднали във военния гарнизон на летището в Кабул”, съобщават от полицията. От летищната администрация посочват, че пожарът е станал край хангар с резервни части, а военните полети са били спрени.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид в имейл до AFP поема отговорността за нападението срещу летището.

На 21 януари 2002 г. Министерски съвет определи подразделение от Българската армия за участие в ISAF. На 16 февруари 2002 г. беше сформиран първият български контингент за операцията в Афганистан - за санитарна обработка, състоящ се от 32-ма български военнослужещи. Той беше разположен в района на британския контингент на 10 км. от Кабул, където беше развърнат банно-перален комплекс.

През 2007 година страната ни постепенно увеличи участието си с изпращането на още две роти – едната в състава на Италианската бойна група в Кабул и другата за охраната на вътрешният периметър на летище Кандахар. През 2009 г. българска рота пое охраната на външния периметър на летище Кабул.

#Кандахар #Кабул #талибани #летище #Забихула Муджахид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"