Саудитска Арабия струпва войски на границата с Ирак

Саудитска Арабия струпва войски на границата с Ирак
Операция в Ирак. Снимка James McCauley, flickr.com
A A+ A++ A

Саудитска Арабия е изпратила на границата с Ирак около 30-хилядна армия, съобщи телевизионният канал Ал-Арабия. Очевидно в столицата Риад са убедени, че иракската армия не може да се справи с опазването на граничния район. Официално акцията все още не е потвърдена.

Сателитни снимки показват как по-рано няколко хиляди иракски войници напускат своя пост в региона, твърди телевизията, като по този начин граничният район между Саудитска Арабия, Ирак и Сирия остава недостатъчно подсигурен.

Друг телевизионен канал от същата мрежа (al-Hadath) излъчи репортаж за иракска бойна дивизия, чийто командир заяви, че е получил заповед да изтегли своята част от граничния район със Саудитска Арабия. „Не знаем защо“, казва офицерът. Не е имало непосредствена опасност за неговите войници.

Бунтовниците от милициите на Ислямска държава в Ирак и Леванта успяха миналата седмица да завземат големи области от Ирак и да разбият по пътя си частите на иракската армия. Все пак засега не успяват да пробият в столицата Багдад. В завзетите региони са наложили строгите правила на ислямското право Шериат.

#Ислямска държава в Ирак и Леванта #Саудитска Арабия #Риад #Ирак #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници