Отново без кворум в НС, Борисов обяви бойкот

Отново без кворум в НС, Борисов обяви бойкот
В парламента пак няма кворум. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Минути след 9.00 часа, когато трябваше да започне пленарното заседание, в парламента за пореден път нямаше кворум.

В четвъртък сутрин се регистрираха 103 народни представители. Председателят на парламента Михаил Миков обяви 30-минутно прекъсване, след което отново да се направи опит за започване на работа.

Припомняме, че за да се проведе пленарен ден, е необходимо 121 депутати да се регистрират в залата.

След прекъсването стана ясно, че в четвъртък пленарно заседание няма да се проведе. 

„Очевидно важните закони, макар и консенсусни, няма да бъдат приети. Следващото пленарно заседание ще се състои утре от 9 часа“, обяви заместник-председателят на НС Мая Манолова след втория опит за регистрация, при който едва 106 народни представители бяха в залата.

Преди да се разпадне заседанието, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ напуска парламента и няма да участва в работата на Народното събрание, докато не бъде внесена оставката на кабинета на Пламен Орешарски.

„Няма да ни подмамят – тези опорни точки и тези лъжи повече няма да ги търпя и да ни приписват ту към едните, ту към другите.“ Това заяви лидерът на ГЕРБ пред журналисти в парламента. 

„Атака“ влезе, направи им Закона за Сметната палата, този безумен Закон за МВР и сега се изнизват по търлъци. БСП мислят, че ние ще им правим кворума и дезертират от парламента“, допълни Борисов.

„Излъгаха“ е точната дума, защото при консултациите при президента ясно и точно се разбрахме, че всички подкрепяме предложенията на БНБ. Те гласували „въздържали се“ на комисия. Сиреч и тук се правят на интересни. Второ, гласувахме и казахме, че никой нищо няма да говори за банките. Те всеки ден ни атакуват“, коментира Борисов.

Групата на „Атака“ също напуснаха парламента и отказаха да участват в работата му.

На днешното заседание депутатите трябваше да гласуват на второ четене текстове от Законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Народните представители трябваше да разгледат на второ четене Законопроект за защита на растенията.

Нужно е парламентът да ратифицира няколко международни споразумения, сред които Споразумението за търговия между Европейския съюз и неговите държави членки, от една страна, и Колумбия, и Перу, от друга страна, подписано на 26 юни 2012 г. в Брюксел, и Изменение на Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между Агенция „Пътна инфраструктура“ и Международната банка за възстановяване и развитие от 25 октомври 2012 г.

#Парламент #Народно събрание #кворум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »