Станишев и Кристалина Георгиева с шанс да ръководят външната политика на ЕС

Станишев и Кристалина Георгиева с шанс да ръководят външната политика на ЕС
Кристалина Георгиева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България има всички шансове да излъчи новия комисар по външната политика и сигурността на ЕС, пише в анализ френският журналист Никола Гро-Верхайде, специализиран в европейските въпроси, външната и отбранителната политика.

Според него Кристалина Георгиева би се справила отлично като наследник на Катрин Аштън.

След като вчера обаче премиерът Пламен Орешарски обяви, че след две седмици ще отиде в Брюксел с българското предложение, отново се заговори, че кандидат ще е Сергей Станишев, пише в. „24 часа“. Според близки до партията това обяснявало факта, че лидерът им не получи нито един висок пост, а остава само редови депутат и лидер на ПЕС. Нещо повече – досега България изобщо е пропусната в раздаването на постове, докато Румъния например излъчи двама зам.-шефове на Европарламента.

Преизбирането на Мартин Шулц начело на ЕП укрепвало и позициите на Станишев в Брюксел. Именно Шулц го посочи за лидер на ПЕС, сега двамата заедно водят разговорите с десните в ЕС за постове и бъдещи политики.

Самият Станишев в отговор на въпрос на изданието дали би приел еврокомисарски пост обясни преди седмица, че никога не се е водил от личния си интерес и от заемането на каквато и да било позиция.

„След като ръководството на ДПС обяви предпочитана дата за провеждане на изборите, ако се водих от мой личен интерес, можех да кажа изборите да са през декември, правителството да номинира сега еврокомисар – аз съм сериозна политическа кандидатура и като експертиза, и като политическа тежест“. „Впрочем още преди време Жан-Клод Юнкер беше казал, че очаква комисари не просто експерти и техничари, а с политически авторитет и визия“, добави той.

Името на Георгиева се спряга все по-често не само в медиите, но и сред европейските политици, пише пък Гро-Верхайде. Според него кандидатката от страна по средата между Средиземноморието и Изтока може да бъде „синкретизмът на това, което трябва да е европейската политика – обърната едновременно към Юга и Изтока“.

При тежките баланси между големите сили може компромисът да се окаже постът на баронеса Аштън да отиде при „малките“, още повече че Великобритания изпадна в изолация след атаката срещу Юнкер, говорят още евродепутати. 

Източник: Дарик

#Сергай Станишев #Станишев #Кристалина Георгиева #Пламен Орешарски #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »