Подновяват мирните преговори за Украйна

Подновяват мирните преговори за Украйна
В конфликта в Източна Украйна до момента са загинали около 400 души. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министрите на външните работи на Украйна, Русия, Германия и Франция съгласуваха на среща в Берлин в сряда декларация за прекратяване на огъня в Украйна и постигане на примирие между официалната власт и проруските сепаратисти. Русия призовава бунтовниците да прекратят огъня.

„Министрите на външните работи на Германия, Франция, Русия и Украйна решително потвърждават позицията си да постигане на устойчив мир и стабилност в Украйна. В този контекст те подчертават необходимостта от примирие, което без забавяне трябва да бъде съгласувано и съблюдавано от всички страни в конфликта, защото това е пътят към края на насилието в Източна Украйна. Министрите настояват Контактната група да възобнови работата си на 5 юли, а нейната цел е постигането на устойчиво и безусловно примирие”, отбелязаха в изявлението си външните министри.

Министрите се договориха страните им да работят за възобновяване на примирието чрез тристранната контактна група - Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа с участието на проруските сепаратисти. Преговорите ще започнат до събота.

Също така на срещата в Берлин е бил одобрен документ, който изразява "необходимостта от бързо договаряне на условия за едно стабилно, дългосрочно спиране на огъня".

В конфликта в Източна Украйна до момента са загинали около 400 души.

 

#Украйна #Русия #Русия #мир #сепаратисти #Берлин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »