Барак Обама е най-лошият президент на САЩ от 1945 г.

Барак Обама е най-лошият президент на САЩ от 1945 г.
Рейтингът на Обама е близо до исторически ниско ниво – около 40%. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Барак Обама, който в момента управлява с втори труден мандат, оглави списък с най-лошите държавни глави на САЩ след Втората световна война, съобщава АФП, позовавайки се на проучване на Института по обществено мнение към университета „Куинипиак“.

33% от участниците в анкетата определят Барак Обама като най-лошия президент през последните 70 години. 28 на сто смятат за по-лош лидер на страната неговия предшественик, републиканеца Джордж Буш.

Според 35% от американците най-добрият президент на САЩ от 1945 г. насам е бил Роналд Рейгън, който управляваше от 1981 до 1989 г.,  18% избират Бил Клинтън, а 15 на сто Джон Кенеди.

45% от запитаните смятат, че нещата в Щатите биха вървели по-добре, ако управляваше републиканецът Мит Ромни, който беше опонент на Обама по време на изборите през 2012 г. 38% са на мнение, че ако президент беше Ромни, САЩ щяха да бъдат по-зле.

Рейтингът на Обама е близо до исторически ниско ниво – около 40%. Причина да това са серия от политически спорове и противоречива външна политика, които опетниха репутацията на Обама. Авторите на проучването свързват слабите показатели с недоволството, което буди в САЩ бюджетно-финансовата криза. Сред основните причини бе острото политическо противопоставяне между законодателната и изпълнителната власт.

Същевременно американците са и по-малко склонни да подкрепят кандидат на следващите избори, ако той е подкрепял Обама или е бил силен поддръжник на неговата администрация.

Резултатите от проучването са тревожен сигнал за Демократическата партия.

#Барак Обама #Обама #Демократическата партия #Джордж Буш #Мит Ромни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »