Половината руснаци не вярват, че изборите ще бъдат честни

Половината руснаци не вярват, че изборите ще бъдат честни
Всеки четвърти избирател в Русия вярва, че вотът ще отразява волята на избирателите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Половината руснаци са убедени, че на изборите за президент на 4 март ще има нарушения, които обаче няма да повлияят на крайния резултат, сочи изследване на Руския център за проучване на общественото мнение.

Според данните от руските агенции от събота 50% от анкетираните на 18–19 февруари вярват, че изборите няма да минат без измами. 25% смятат, че изходът от гласуването напълно ще отразява волята на избирателите, предаде „Дневник“.

Заради инсталирането на камери в избирателните секции, с които процесът може да се следи по интернет, 28% са повярвали в прозрачността на изборите. За 12% гаранцията е присъствието на независими комисии и наблюдатели, което обаче е също толкова, колкото и 11-те процента, които просто вярват, че нещата отиват на по-добре.

За 14% от анкетираните обаче на резултатите от президентските избори не бива да се вярва. Запитани защо, те отговарят „заради фалшификации“ (28%), „защото всичко е предрешено“ (24%), а 17% изобщо не вярват в честността на изборите и не се доверяват на Централната избирателна комисия.

Проучване от 11–12 февруари показа, че почти половината руснаци (44%) не се интересуват от предизборната кампания. Най-голямата част от тях са хора, които изобщо няма да гласуват (84%), следвани от тези, които още не са направили своя избор (55%) и младите (57%).

Не е изненадващо, че най-активни са жителите на Москва и Санкт Петербург (63%), възрастните (60%) и привържениците на милиардера Михаил Прохоров.

Руснаците се информират за кампанията основно от телевизията (66%) и публицистиката по нея (62%), над една трета (36%) сочат рекламата по медиите, пресата (18%), радиото (13%), интернет (12%). Под 10% са посочили ефект от агитационните материали, срещите с кандидати и уличната реклама.

#Русия #избори #Владимир Путин #камери #обществено мнение #предизборна кампания #президент #вот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници