Десета жертва на влака убиец София-Кардам: Почина машинистът, спасил десетки пътници

Десета жертва на влака убиец София-Кардам: Почина машинистът, спасил десетки пътници
Христо с двете си деца
A A+ A++ A

Христо Колев от Горна Оряховица – машинистът спасител от влака София-Кардам, почина след мъчително боледуване. Смъртта му е следствие от ужасяващия инцидент от февруари 2008 година, пише „Труд“ (Тrud.bg).

Мъжът е издъхнал на 5 юни, но притисната от неволите, вдовицата му Мария изплака едва вчера пред медиите.

В огнения ад на влака София-Крадам загинаха девет души. Когато пламнала композицията, Колев и колегата му Георги Николов (30 г.) се хвърлили да спасяват пътниците.

Покойният железничар успял да откачи 6 вагона и да спаси десетки хора

но вдишал отровен дим. От това горнооряховецът получил токсичен хепатит и развил тежко чернодробно заболяване.

„Христо ми се обади призори във фаталния ден и ми каза: „Живи сме!“. По-късно отново се чухме, едва говореше и успя само да промълви: „Досега повръщах!“.

„От 2010 г., когато му бе поставена диагнозата, сме непрекъснато по болници. Лечението му беше много скъпо. Само инжекциите струваха 1000 лв., а за всички медикаменти харчехме по 3200 лв. месечно.

Никой от БДЖ не помогна на съпруга ми

който до последно работи като машинист на пътнически влакове“, сподели през сълзи зачернената му съпруга Мария Колева.

Тя разказа, че на 1 юни семейно били на кръщене. На следващия ден мъжът й вдигнал висока температура, заболял го и стомахът. Приели го в болница в София, но въпреки усилията на лекарите 47-годишният Христо издъхнал на 5 юни.

Медиците установили, че

смъртта му е причинена от бактерия, която предизвикала чревно-вирусна инфекция

Абцесът сринал имунната система и досъсипал увредения му черен дроб.

„Мъжът ми е десетата жертва на влака убиец. Не стига, че си отиде млад, а сега и застрахователи, и банка ме притискат заради неизплатен кредит. Преди 2 години Христо тегли заем от 8000 евро и заедно с това му бе направена застраховка „Живот“. Сумата не е изплатена, но след смъртта му кредиторите и застрахователите не искат да опростят заема и ме задължават да го изплащам“, оплака се Мария Колева.

Отчаяната жена сподели, че занапред ще разчита само на заплата от около 300 лв. и сама ще се грижи за двете им деца на 11 и 15 години.

Христо Колев е работил само в железниците

През 1991 г. преживял тежка влакова катастрофа, след като композицията, която управлявал, се сблъскала челно с локомотив край село Ресен. При удара Христо скочил от влака и се спасил, но помощникът му загинал. Имало съдебен процес и Колев получил условна присъда. „От силния стрес му окапа косата. В тежко състояние сега е и помощник-машинистът на изгорелия влак. Георги Николов все още се бори с преживения ужас и от 2 години се е затворил в дома си“, сподели Мария Колева.

През септември 2012 г. Апелативният съд във Велико Търново постанови три условни присъди по делото за влака убиец София-Кардам. След по-малко от година те бяха потвърдени окончателно и от Върховния касационен съд.

Подсъдими за случая бяха шафнерът Георги Георгиев, началник-влакът Иванка Костадинова и бившият директор на поделение „Спални и специални вагони“ към БДЖ Георги Иванов.

Прокуратурата поиска и за тримата ефективни наказания – по 15 години затвор за шафнера и началник-влака и 6 години за Иванов. Съдът обаче даде условни наказания от 3 и 2 години. Тримата бяха осъдени да платят солидарно с БДЖ по 100 000 лв. на всеки от наследниците на загиналите – общо 1,9 млн. лв. кръвнина.

#София-Кардам #влак #Христо Колев #БДЖ #пожар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"