Министерството на финансите пласира ценни книжа за 1,23 млрд. лева

Министерството на финансите пласира ценни книжа за 1,23 млрд. лева
“Предприетите незабавни и добре координирани действия между правителството, БНБ и финансовата общност в страната доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации, и възстановиха доверието на гражданите в системата", казва МФ. С
A A+ A++ A

Министерството на финансите успешно пласира петмесечни Държавни ценни книжа с обща номинална стойност 1,23 млрд. лева, осигурявайки първия транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки.

Средствата ще отидат към наличните бюджетни буфери за обезпечаване безусловна подкрепа на ликвидността в банковата система и за спокойното и гладко функциониране на сектора, посочва финансовото министерство.

“Предприетите незабавни и добре координирани действия между правителството, БНБ и финансовата общност в страната доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации, и възстановиха доверието на гражданите в системата. В подкрепа на казаното още в рамките на същия ден – 30 юни, бе отчетено преодоляване на напрежението от петък и възстановяване нормалното функциониране на банковия сектор в България”, заявява ведомството.

По-рано във вторник премиерът Пламен Орешарски отправи благодарности към зам.-председателя на ЕК и европейски комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния за подкрепата и сътрудничеството с българското правителство за одобряването на държавна помощ от 3,3 млрд. лв. за банковата система у нас. 

#държавни ценни книжа #банкова криза #Първа инвестиционна банка #ПИБ #КТБ #Корпоративна търговска банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"