МВФ: Тегленето на пари бе свързано с SMS-и – системата е стабилна

МВФ: Тегленето на пари бе свързано с SMS-и – системата е стабилна
„Масовото изтегляне на пари от банките беше предизвикано от SMS-и и не беше свързано със скрити проблеми с банковата система, която е добре капитализирана и ликвидна. Имаше също така заем от ЕС”, посочи представителят на МВФ в Австрия Бас Бакер. Снимка: Е
A A+ A++ A

 

Ръководителят на Централната национална австрийска банка и водач на МВФ в страната Бас Бакер заяви, че банковата система в България като цяло е стабилна.

„Масовото изтегляне на пари от банките беше предизвикано от SMS-и и не беше свързано със скрити проблеми с банковата система, която е добре капитализирана и ликвидна. Имаше също така заем от ЕС“, посочи Бакер.

Президентът на австрийската банка Евалд Новотни подкрепи Бакер и съобщи, че австрийските банки –едни от най-големите кредитори в Централна и Източна Европа, не са били засегнати от сътресенията.

„Това не е систематичен проблем на българската банкова система. Това е проблем на конкретни банки и в действителност виждаме придвижване на депозити от тези банки към банки австрийска собственост“, каза още Новотни.

Австрийските банки със силно присъствие в България са „Райфайзен банк“ и „Уникредит банк Аустрия“.

 

#Международен валутен фонд #МВФ #Евалд Новотни #България #банки #банкова система #Първа инвестиционна банка #ПИБ #Корпоративна търговска банка #КТБ #теглене #депозити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »