КФН отнема лиценза на „Глобал Маркетс”

КФН отнема лиценза на „Глобал Маркетс”
Близо 120 акта за административни нарушения са съставени на ИП „Глобал Маркетс” ООД от 2010 г. досега. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията за финансов надзор откри процедура за отнемане лиценза за работа на инвестиционния посредник „Глобал Маркетс”.

„Глобал Маркетс” е фирмата сочена за виновник за създадената паника сред вложители в Първа инвестиционна банка (ПИБ).

В неделя ДАНС съобщи, че лицензиран инвестиционен посредник е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26-27 юни 2014 г. на физически и юридически лица са изпратени стотици съобщения, озаглавени „Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки”, целящи създаване на паника сред вложителите.

Прокуратурата повдигна обвинение за напрежението около банковата система срещу двама от шефовете на фирмата - Кирил Джабаров и Роберт Димитров.

От КФН заявяват, че основанията за процедурата по отнемане на лиценза са констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ).

„Целта на КФН е да осигури цялостна защита на интересите на клиентите на посредника при прекратяването на дейността му и надлежното уреждане на отношенията с всички клиенти на ИП, както и осигуряване на стабилност на финансовите пазари”.

Близо 120 акта за административни нарушения са съставени на ИП „Глобал Маркетс” ООД от 2010 г. досега при проверки на Комисията за финансов надзор (КФН).

Сред тях са - неправомерни действия с активи на клиенти, неспазване на регламента за дейността на инвестиционните посредници, неспазване на издадения от КФН лиценз.

По случая с „Глобал Маркетс” КФН си сътрудничи с компетентните институции в България, включително прокуратурата, ДАНС, Национална агенция за приходите и др.

#лиценз #КФН #банки #напрежение #паника

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »