Би Би Си: Проблемите с банките - свързани с „Южен поток”?

Би Би Си: Проблемите с банките - свързани с „Южен поток”?
Кой би искал да дестабилизира България, и защо? Снимка: luboslovie.bg
A A+ A++ A

Напрежението, което възникна около разпространените през последните дни злонамерени слухове по отношение на българските банки и реакциите на държавата провокираха интереса на Би Би Си.

В свой анализ световната агенция посочва, че сътресенията в банковия сектор у нас са настъпили почти веднага, след като премиерът Пламен Орешарски е обявил временното спиране на работата по строителството на газопровода „Южен поток“. Британската медия припомня, че газопроводът се строи от руския гигант „Газпром“, и че в проекта са тясно преплетени български и руски бизнес интереси.

Авторът на материала цитира и изявленито на президента Росен Плевнелиев, че „няма криза в банковия сектор, а има криза на доверието и криминална атака“.

Слуховете, които излязоха за Първа инвестиционна банка (ПИБ) в петък се разпространиха като горски пожар из интернет, точно както се случи с Корпоративна търговска банка (КТБ) седмица по-рано, отбелязва авторът на анализа Ник Торп.

Но кой би искал да дестабилизира България, и защо? Възможно ли е проблемите в банковия сектор да са предизвикани в отговор на забавянето на работата по новия газопровод, пита се авторът.

В статията се припомня банковата криза от 1996 г., която е болезнен спомен за много хора, и въвеждането на валутния борд. Посочва се, че 2/3 от българските банки са чужда собственост, че банковата ликвидност е висока, а държавният дълг нисък, което прави страната ни една от най-стабилните в Европа.

Ник Торп отбелязва обаче, че доверието на населението в политическата система е разклатено от корупция по високите етажи, приписвана на „олигарси“ - бизнесмени с тесни връзки с политическите партии.

Авторът посочва, че ситуацията с Южен поток е още по-сложна. Всички основни политически партии в България са „за“ проекта, който се подкрепя и от сръбското правителство. Големите западни доставчици на газ като италианската ЕНИ и австрийската ОМВ също са „за“ газопровода.

В анализа на Би Би Си са цитирани мнения на експерти, че в краткосрочен план газопроводът ще засили енергийната сигурност на страната, защото заобикаля Украйна, но в дългосрочен ще накърни сигурността, защото засилва зависимостта на страната ни от един доставчик – „Газпром“.

В материала се посочва, че ситуацията около „Южен поток“ е създала проблеми на страната ни с Европейската комисия, която от своя страна настоява тръбата да може да се използва и от други компании.

Позовавайки се на родните медии авторът пише, че финансовите и политически битки по отношение на банките и на газопровода се припокриват и в съперничеството между депутата от една от управляващите партии - Делян Пеевски, и друг бизнесмен, за когото се твърди, че е проруски настроен.

Докато компаниите на г-н Пеевски спечелиха руските търгове за изграждане на „Южен поток“ в България, Цветан Василев е собственик на Корпоративна търговска банка, завършва Ник Торп.


#проблеми #банки #Южен поток #сектор #напрежение #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"