САЩ разследват още две френски банки – „Сосиете женерал“ и „Креди агрикол“

САЩ разследват още две френски банки – „Сосиете женерал“ и „Креди агрикол“
A A+ A++ A

Американските власти разследват още две френски банки – „Сосиете женерал“ и „Креди агрикол“, за предполагаеми нарушения на санкции на САЩ срещу няколко държави по света.

Самите компании по-рано са съобщавали, че проверяват информацията за предполагаеми нарушения на икономическите санкции.

В годишния си отчет „Сосиете женерал“ съобщи, че се намира в контакт с финансовото министерство на САЩ заради възможни нарушения.

Американското министерство на правосъдието и други служби на САЩ проверяват фактите около нарушенията от страна на банките на режима на санкциите, наложен срещу Иран, Куба и Судан.

Освен това американските власти разследват възможни факти за пране на пари и нарушения на санкции от страна на немския трезор „Дойче банк АГ“ и на мексиканската фирма „Банамекс“, която е дъщерна на финансовата корпорация „Ситигруп“. Засега не е ясно кога властите имат намерение да започнат юридически действия против споменатите фирми.

Наскоро САЩ огласиха искането си към френската банка „БНП Париба“ да изплати глоба от близо 10 млрд. долара за нарушаване на санкциите срещу Куба, Судан и Иран. В нощта срещу вторник шефът на банката Жан-Лоран Бонафе заявил, че трезорът се е съгласил да заплати глоба от 8,97 млрд. заради нарушенията си.

В края на юни прокуратурата на американския щат Ню Йорк повдигна обвинения срещу британския банков гигант Barclays за машинации при търговете с акции.

#Сосиете женерал #Креди Агрикол #Дойче банк #банки #САЩ #правосъдие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"