Няма зараза с хепатит в морската вода

Няма зараза с хепатит в морската вода
Отрекоха версията за зараза с хепатит от морската вода. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В понеделник лекари алармираха, че има повишена опасност морската вода по родното Черноморие да е заразена с вирусен хепатит А. Във вторник обаче проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, отрече подобна теория, в ефира на Нова телевизия.

„Много малко вероятно е в морето да се заразиш с хепатит А по няколко причини. Първо, там той е в много малко количество. Второ, силното слънце убива вируса и досега няма описан случай на епидемия от морска вода. Трето, вирусът трябва да проникне в организма, той не преминава през кожата. Моля да не се тиражира това, защото ще отблъсне туристите от нашето Черноморие“, категоричен е той.

„Игнорират се инфекциозните заболявания у нас. Мисли се само за хроничните заболявания, докато инфекциозните се лекуват за кратко. Именно затова не се обръща внимание на тях“, допълни още проф. Кантарджиев.

Лекарите обаче преупреждават: след като излезем от морето, да се изкъпем на душовете. Добре е да се мият ръцете преди всяка консумация на храна на плажа. Личната хигиена трябва да се вдигне на много високо ниво, категорични са специалистите.

#Черноморие #Хепатит #Тодор Кантарджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"