БНБ и МВФ: Банковият сектор в България функционира нормално

БНБ и МВФ: Банковият сектор в България функционира нормално
Според БНБ банките у нас функционират нормално. Снимка: www.presstv.bg
A A+ A++ A

Съгласно данните, с които БНБ разполага в края на работния ден, напрежението от петък, възникнало вследствие на организираната криминална атака срещу някои български банки, в края на днешния ден вече е преодоляно. Това се казва в съобщение на пресцентъра на БНБ, получено в БТА.

В резултат на предприеманите мерки банковият сектор в България функционира нормално.

"Възползваме се от възможността да благодарим за разбирането и подкрепата на всички държавни институции, политически сили, медии и цялото българско общество", се казва още в съобщението.

От БНБ отново напомнят за необходимостта от трезва и внимателна преценка на всяко публично изявление по отношение на българската банкова система.

По-рано през деня стана ясно, че Европейската комисия е одобрила молба на България за кредитна линия от 3,3 милиарда лева в помощ на банковата система. "Европейската комисия реши, че държавната помощ, състояща се в предоставянето на кредитната линия, е съразмерна и пропорционална с необходимостта да се осигури достатъчно ликвидност в банковата система при особени обстоятелства", посочи комисията в съобщение.

В него се казва още, че "банковата система на България е добре капитализирана, има високи нива на ликвидност в сравнение с банките в другите страни членки. По съображения за предпазливост България приема тази мярка за по-нататъшно увеличаване на ликвидностите и защита на финансовата й система".

Междувременно всички банки у нас работят с клиенти. От Първа инвестиционна банка излязоха с официално съобщение, че офисите в цялата страна са с обичайно работно време и разполагат с достатъчно пари в брой. Не се забелязваха сериозни опашки и напрежение пред клоновете на банката.

За да се избегне занапред разпространяване на заблуждаваща или невярна информация, които могат да доведат до всяване на паника в населението, от БНБ предлагат промени в Наказателния кодекс - да има текст, който да урежда наказания за разпространяване на заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция.

Междувременно, от Международния валутен фонд също увериха, че банковата система у нас е стабилна.

„Банковата система в България е добре капитализирана и ликвидна. Не се очаква разпространение (на българското банково сътресение) в останалата част от региона”, заяви говорител на МВФ в понеделник.

От институцията уверяват, че ако се наложи, са в готовност да окаже помощ на българските власти.

#БНБ #банки #Първа инвестиционна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници