Шенген не е политически провал, според МВР

Шенген не е политически провал, според МВР
България води политика, която не е политика на противопоставяне, смята зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България работи последователно и гъвкаво и не е коректно да се смята, че Шенген е политически провал, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев.

„Миналата година имахме 4 държави, които бяха с резерви за присъединяване на България към Шенген. Година по-късно имаме само една държава“, отбеляза Георгиев по БНР.

Според него за отношението на европейските страни към членството на България в зоната за свободно движение голяма роля са изиграли непредвидими феномени като Арабската пролет, които са предизвикали силен миграционен натиск върху държавите и са направили чувствителен въпроса за присъединяване към Шенген.

Димитър Георгиев подчерта, че България води политика, която не е политика на противопоставяне, и работи последователно и гъвкаво с Германия, Франция, Холандия и други държави, които „не искаха първоначално да приемат нашето доверие“.

По думите на заместник вътрешния министър последният мониторингов доклад за България е положителен и се разглежда като такъв и от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, и от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

„Положително го разглежда доклада и холандската страна и сме в постоянен контакт с Холандия“, увери Димитър Георгиев.

Той заяви, че в МВР не са вземани бонуси. „Много подробно в отчета ни сме обяснили под черта, че 20 млн. лв. са средства, получени към работната заплата“, добави още заместник-министърът.

#Шенген #Димитър Георгиев #Холандия #бонуси #заместник-министър на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"