Обстрелът над Славянск продължава

Обстрелът над Славянск продължава
Примирието, обявено от Порошенко, продължава да се нарушава. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Украинските военни продължават артилерийския обстрел на град Славянск, твърди във Фейсбук зам-командирът на донецкото опълчение Игор Стрелков. "Вече половин час продължава интензивния и напосоки (по площадите) обстрел на града от гаубици. Уточняваме жертвите", гласи съобщението му в късния следобед в понеделник. По предварителни данни има един убит жител, други трима са ранени.

Пак според опълчението на Славянск правителствените сили са използвали химическо оръжие в покрайнините на града. В отделно съобщение Игор Стрелков твърди, че болниците на Славянск след обстрела на покрайнините му са постъпили хора със симптоми на отравяне с хлор.

Опълченците смятат, че армията използва хлорпикрин. "Вземаме проби, смятаме да ги представим като доказателства", твърди Стрелков пред РИА "Новости. "

Той твърди също, че украинските танкове са блокирали пътищата към града в района на две села и така Славянск е вече напълно обкръжен.

Роман Колодкин, руският посланик в Хага, където се намира международната Организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), заяви, че страната му не изключва организацията да получи молби за разследване на факти за използване на химическо оръжие, но засега няма достатъчно основания.

Украинските правителствени сили масово продължават нарушаването на примирието, обявено от президента Петро Порошенко.

Украинската армия обстрелва с артилерийски оръдия района на селището Металист, съобщи прес службата на Луганската народна република (ЛНР).

Въпреки обявеното примирие, чийто срок изтича в понеделник вечер в 23:00 часа, в района на селището бяха възобновени бойните действия. В неделя вечерта и в понеделник през целия ден се чува стрелба от артилерийски оръдия, отбелязва прес службата. Три снаряда са попаднали в жилищни блокове в град Луганск. По данни на властите му това са артилерийски осветителни снаряди, които "не представляват повече опасност за жителите." Жертви сред тях няма, но са нанесени щети на домовете им.

Междувременно, по време на телефонни разговори руският президент Владимир Путин, украинският държавен глава Петро Порошенко, френският им колега Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел се договориха за по-бързо организиране на третия кръг консултации между властта в Киев и югоизточните региони на Украйна.

Това бе съобщено от прес службата на Кремъл. Путин подчертал важността да продължи прекратяването на огъня, както и създаването на надежден механизъм за контрол върху спазването му чрез активната роля на ОССЕ.

Четиримата държавници се договориха да поръчат на външните си министри да влязат в контакт за реализирането на въпросите, обсъждани в хода на телефонните разговори.

#Петро Порошенко #Славянск #Игор Стрелков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници