Орешарски: От 2013 г. България остава без фискален резерв

Орешарски: От 2013 г. България остава без фискален резерв
От 2013 г. България практически няма да разполага с фискален резерв, смята Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От началото на следващата година България практически няма да разполага с фискален резерв, предупреди бившият финансов министър Пламен Орешарски в разговор по БНР.

„Аз предупреждавам от началото на 2010 г., че правителството с огромно удоволствие харчи спестени от 3 предишни правителства фискални резерви“, заяви той.

Тенденцията според Пламен Орешарски е след една година България да няма никакъв фискален резерв, което връща страната ни в периода непосредствено след 1997 г., когато страната е стартирала от нулев фискален резерв.

„Господин Орешарски беше прав, че фискалният резерв е важен буфер“, каза председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. По думите й България при всички случаи трябва да търси заем, за да погаси падежа през януари 2013 г.

Според нея непременно трябва да се мисли в тази посока независимо дали заемът ще бъде вътрешен, външен и вътрешен, или в него ще участват частично парите на Сребърния фонд.

Пламен Орешарски заяви, че думите на Стоянова за него потвърждават опасността, че със Сребърния фонд ще се изплати изцяло дългът.

Менда Стоянова подчерта, че използването на всички 1,7 млрд. лв. от Сребърния фонд за погасяване на външния дълг не е най-доброто решение за страната.

„Не бива да смятаме, че цел на промяната в Закона за Сребърния фонд е неговото използване за плащане на външния дълг изцяло“, заяви депутатката по БНР.

По думите й парите от Сребърния фонд трябва да се използват за по-голяма доходност и основният въпрос е дали да се предостави възможност за инвестиция на тези пари в България.

„Сегашният Закон за Сребърния фонд дава възможност той да бъде инвестиран в чужди държави с висок кредитен рейтинг, дори и това не е правено. Вместо да финансираме в Германия, Австрия, дали да не използваме тези пари в нашата страна“, посочи още председателката на Бюджетната комисия.

По въпроса за бонусите Пламен Орешарски и Менда Стоянова бяха единодушни, че допълнително материално стимулиране трябва да има, но не според политическата лоялност, а според ясни критерии, базирани на атестацията на служителите.

#Пламен Орешарски #Менда Стоянова #фискален резерв #Сребърен фонд #бонуси #допълнително материално стимулиране #ДМС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"