Лекари предупреждават: Хепатит А по Черноморието

Лекари предупреждават: Хепатит А по Черноморието
Лекарите предупреждават от зарази от хепатит в морската вода. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има повишена опасност морската вода да е заразена с вирусен хепатит А, предупреди проф. Красимир Антонов, завеждащ отделение по хепатология в столичната болница „Св. Иван Рилски“.

Специалистите уточняват, че за увеличената опасност допринасят пропуски в канализационните системи, които до голяма степен се дължат на случилите се природни бедствия във Варна.

Освен от заразената вода обаче почиващите трябва да знаят, че е много вероятно да бъдат инфектирани с хепатит А от консумация на сурови миди.

Оказва се също така, че от 100 000 души, заразени с хепатит С у нас, 99 000 не подозират, че са инфектирани със заболяването, а причината за това се крие в неясните му симптоми.

Различното обаче е, че основен източник на инфекцията вече не са спринцовките при употребяващите наркотици. Използване на обща четка за зъби, поставяне на татуировка или пък посещение при зъболекар е също толкова вероятно да доведе до инфекция с хепатит С.

Препоръката е всеки, който ще посети Черноморието ни това лято, да се ваксинира срещу хепатит А. При хепатит В е в сила ваксина, чието действие вече отслабва при хората на възраст след 25 години, предупреждават специалистите. Независимо че около 100 000 души не знаят, че живеят с хепатит С, положителното тук е, че тази инфекция се предава по-трудно, отколкото първите две.

#Хепатит #Черноморие #инфекция #Красимир Антонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници