Кой ще наследи Станишев? Жена му и децата му.

Кой ще наследи Станишев? Жена му и децата му.
Снимка: www.infonews.bg
A A+ A++ A

След погрома на БСП на евровота на 25 май усилено се заговори за оттегляне на Сергей Станишев от лидерския пост. Признанието му, че правителството не е изпълнило очакванията, още повече засили тази „надежда“ дори сред най-близките му в партията. На няколко места се появиха заглавия: „Станишев е пътник“. Оказа се обаче, че ще отпътува за Брюксел, а не от поста си.

На „Позитано“ 20 се провеждат среща след среща, за да обсъдят партийното бъдеще, но всичките конфигурации рухват, като се стигне до парливия въпрос: „Ще си ходи ли Станишев?“. От партията коментираха, че досега не са обсъждали кандидатура за поста и нямат никаква представа какво ще се случи. Дори се шегуват, че на въпроса „Кой ще наследи Станишев“, отговорът е: „Жена му и децата му“.

Миналата седмица лидерът на БСП заяви, че партията не е в идеалната си форма и има нужда от нова енергия, но бе категоричен, че няма намерение да се оттегля. Най-лесно било да се хвърли оставка. Той обичал трудните пътища.

Въпреки това от всички страни, дори от самата партия, заваляха предположения кой ще е новият председател. Най-обсъждани са председателят на парламента Михаил Миков, министърът на отбраната Ангел Найденов и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Корнелия Нинова също бе сред фаворитите, но тя опроверга слуховете и ги нарече интрига. Доскоро Янаки Стоилов също би бил силна кандидатура, но наскоро си навлече гнева не само на съпартийците си с предложението му БСП да „накаже“ ДПС, като отложи освобождаването на Искра Михайлова от министерския пост. По този повод колегата му Страхил Ангелов заяви, че Стоилов достатъчно е бил в ръководството на партията, сега трябват нови хора. Ангелов се противопостави на идеята Станишев сам да си избира наследник с аргумента, че БСП не е монархия.

Появи се информация, че постът може да бъде зает и от Петър Курумбашев, който се очакваше да отиде в Брюксел като евродепутат, но плановете се объркаха, след като фаталният №15 Момчил Неков изпревари по брой гласове лидера на партията.

От ръководството на партията не коментираха тези предположения. Това провокира ентусиасти да предположат, че Сергей Станишев може да посочи свой наследник на „Позитано“ 20 на традиционния национален събор на БСП на Бузлуджа на 2 август. Уж щял да изненада опонентите.

Проблемът е, че освен на наш терен, Станишев претърпя фиаско и в Европа. В качестото му на лидер на ПЕС няколко пъти влезе в остър конфликт с ЕНП. През април бе заявил, че група евродепутати от ЕНП, лично обвързани с ГЕРБ, са най-големите говорители срещу България. Причината бе препоръката на Европарламента да бъде разгледан въпросът за спиране на еврофондовете за страната ни. Сега обаче ситуацията е различна и европейските социалисти решиха, че по-добре да се обединят с десните, отколкото да се обвържат със сили, защитаващи антиевропейски интереси. Така ще си помогнат и ще подкрепят кандидатурите на Мартин Шулц и Жан-Клод Юнкер например.

В крайна сметка въпреки декларациите на БСП за реформи и обновление, движение в тази посока не се забелязва. А и никой не бърза - най-висшият форум на БСП ще се събере за избор на нов председател най-късно през март 2015 година.

#БСП #Сергей Станишев #Станишев #ЕНП #ПЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"