Кунева: Бонусите са скандални, защото администрацията не работи

Кунева: Бонусите са скандални, защото администрацията не работи
Ако администрацията работеше качествено и прозрачно, бонусите нямаше да предизвикат скандал, смята Меглена Кунева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бонусите се превърнаха в обществен скандал, защото администрацията не работи качествено и прозрачно, смята Меглена Кунева, председател на Управителния съвет на Сдружение „България на гражданите“.

„В администрацията няма истинска реформа и воля машината да заработи. Затова в този скандал всички – и гражданите, и чиновниците, са или възмутени, или обидени, или и двете“, се казва в съобщение от пресофиса на сдружението.

Според Меглена Кунева спорът как да бъдат наречени допълнителните пари само профанизира проблема. Тя е категорична, че бонусите и заплахите не решават проблема и могат да са повод за популистка употреба.

„Може да са начин да се купи подчиненост, мълчание за безобразията, да се насади страх, удобна норма „по-добре да не правим нищо, че кой знае къде можем да сбъркаме“, казва още Кунева.

„Някой беше преброил, че има цели 34 нормативни акта, позволяващи раздаването на бонуси“, припомня тя и пита дали заемането на морална поза в този момент е израз на истински морал.

Меглена Кунева отбелязва, че администрацията е ключова в отношенията между гражданите и държавата им и че правителството не е прочело основните критики към себе си – „не знаете какво да правите със и за администрацията“.

Кога за последно имаше публичен отчет как се изпълнява стратегията за реформа в администрацията, пита още Меглена Кунева.

#чиновници #граждани #скандал #администрация #бонуси #„България на гражданите“ #Меглена Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »